Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil stenge alle moskeer som ikke er kontrollert av tunisiske myndigheter: - Det er bra for oss

Tunisias svar på strandmassakren er å stenge 80 konservative moskeer. Og folket marsjerer mot terror.

I HAMZA-MOSKEEN:  Ahmed Jeghan er fast gjest i Hamza-moskeen, ikke langt unna åstedet for turistmassakeren i Tunisia. Han mener det er bra at moskéer som preker hat og ekstremisme skal stenges for å hindre radikalisering. Her med moskeens oppasser. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
I HAMZA-MOSKEEN: Ahmed Jeghan er fast gjest i Hamza-moskeen, ikke langt unna åstedet for turistmassakeren i Tunisia. Han mener det er bra at moskéer som preker hat og ekstremisme skal stenges for å hindre radikalisering. Her med moskeens oppasser. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMMAM SOUSSE (Dagbladet): - Det er bra for alle at de stenger dem, for de er et arnested for slike angrep. Innen en uke er alle moskeer som ikke er kontrollert av myndighetene stengt, sier Ahmed Jeghan til Dagbladet.

Han står utenfor en av Hamman Sousse sine vakreste moskeer, Hamza-moskeen. Det er en time før byen skal vende hjertet mot Mekka i bønn, og dagen etter tunisiernes hovedreligion ble misbrukt for å rettferdiggjøre drap.

- Angrepet kom som en stor overraskelse på oss. Det er bra at de stenger disse moskeene, det er bra for oss alle, sier Jeghan.

Under statens kontroll Myndighetene har varslet at de vil stenge 80 moskeer innen de neste to ukene, etter en 23-årig student drepte 38 mennesker i strandparadiset Port el Kantaoui, som ligger rett ved byen Sousse. Terrorgruppa IS hevder de stod bak angrepet.

- Daesh (arabisk navn for IS red.anm.) møtes gjerne i små moskeer. Det er mye at vi har hele 80 ukontrollerte moskeer, sier Jeghan til Dagbladet.

Han fyller snart 50 og har valgt å vie den siste delen av livet sitt til bønn mellom Hamza-moskeens sirlig dekorerte søyler. Deres imam er utvalgt av myndighetene, mye på samme måte som en norsk biskop. Hamza er derfor ikke en av «de ukontrollerte» som myndighetene nå vil stenge.

- Moskeene som opererer utenfor statlig kontroll, sprer gift og vil være stengt innen én uke, opplyste Tunisias statsminister Habib Essid i helga.

- Grunnleggende moderate Som i Norge er rekrutteringen til IS en konstant bekymring og Tunisia har mistet flere tusen av sine unge til terrorgruppas forvridde ideologi. I dag ble det holdt demonstrasjoner mot terror i både Sousse og Tunis.

- Tunisiere er grunnleggende moderate, og ekstreme krefter har så og si ingen folkelig støtte, sa førsteamanuensis Marit Tjomsland ved Universitetet i Bergen til Dagbladet lørdag.

Før den arabiske våren feide over Nord-Afrika, måtte ikke bare imamene godkjennes av staten, men det måtte også alle taler som skulle holdes i moskeen.

- Imamene velges av regjeringa og ikke hvem som helst kan være imam. Du må være vennlig og ren. Under Ben Ali (president fra 1987 til 2011 red. anm.) kunne imamene kontrolleres. Nå kan de si hva de vil. Men på én betingelse: At det er høflig, logisk og ærlig, sier Jeghan til Dagbladet.  

To terrorangrep Etter Ben Alis fall under den arabiske våren, var det de religiøse som dannet regjering. Men i fjorårets valg mistet de mye av oppslutningen. Nå er de bare en liten del av en koalisjonsregjering med sekulære.

I det siste har det imidlertid blitt stilt spørsmål ved den nye regjeringens evne til å beskytte landet. Det fordi strandmassakren kom bare måneder etter en massakre på det kjente Bardo-museet i Tunis, hvor 22 mennesker ble drept. De fleste var turister, også der.

Men sammenlignet med terrorgruppa IS' fotfeste i det krigsherjede nabolandet Libya, har det gått bra med Tunisia etter revolusjonen.

En ny vår Nå forbereder strandparadiset Port el Kantoui seg på å vende tilbake til hverdagen. På turisthotellene har folk så smått returnert til den organiserte kveldsunderholdningen. Folk våger seg ut i vannet. Imens er det 80 moskeer rundt om i landet som må belage seg på å stenge.

- De ekstreme gruppene fikk veldig fritt spillerom under den religiøse regjeringen. Den nye regjeringen har brukt mye ressurser på å få bukt med problemet, fortalte Tjomsland til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!