Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord- og Sør-Korea etter møte:

Vil stenge atomanlegg og gi inspektører tilgang

Skal endelig forhandles etter hvert, ifølge USAs president Donald Trump.

ENIGE: Nord-Korea vil ta konkrete steg mot atomnedrustning, sier Sør-Koreas president Moon Jae-in under en felles pressekonferanse i Pyongyang onsdag. Foto: NTB Scanpix
ENIGE: Nord-Korea vil ta konkrete steg mot atomnedrustning, sier Sør-Koreas president Moon Jae-in under en felles pressekonferanse i Pyongyang onsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea er villige til å stenge et av landets atomanlegg og samtidig la utenlandske inspektører få tilgang til området.

Det ble klart etter nattas toppmøte mellom Sør- og Nord-Korea som fant sted i den nordkoreanske hovedstad Pyongyang.

I tillegg er Nord-Koreas president Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in blitt enige om å lage en felles OL-søknad og tillate familiegjenforeninger.

Felles erklæring

I en felles erklæring som ble underskrevet i natt, heter det at landene sammen vil jobbe for «fjerne alle farer som kan føre til krig på halvøya».

Under en pressekonferanse etter signeringen, fortalte Nord-Koreas leder Kim at han er overbevist om at Nord- og Sør-Korea sammen vil overvinne vanskelighetene de kan komme til å møte på i dette arbeidet.

Trump-administrasjonen i USA har i forkant av samtalene vært involvert i forberedelsene. Sør-Koreas president Moon Jae-in har fortalt at han forhandlet delvis på vegne av USA, ifølge CNN.

Selv om testanlegget Nord-Korea sier at de vil legge ned ikke ennå er formelt vedtatt i samråd med USA, var Moon komfortabel nok til å si fra talerstolen at Nord-Korea kommer til å legge anlegget ned.

Etter seansen mellom Moon og Kim, meldte også Donald Trump på Twitter at avtalen om å legge ned testanlegget og å gi inspektører innpass, skal endelig forhandles etter hvert.

Nyhetsbyrået Associated Press melder at Nord-Korea i disse forhandlingene vil kreve at USA nedruster på tilsvarende måte.

Ikke bindende

Erklæringen er ikke bindende, men samtalene mellom Moon Jae-in og Kim Jong-un beskrives likevel som nyttige på veien mot eventuell varig fred på Korea-halvøya.

De er også viktige for å vise USA og Donald Trump at Nord-Korea mener alvor i spørsmålet om atomnedrustning.

Signeringen av erklæring skjer mens president Moon er på et tre dager langt besøk til Nord-Korea. Det er første gang på over et tiår at en leder for Sør-Korea besøker Nord-Korea.

Moon Jae-in og Kim Jong-un har imidlertid truffet hverandre ved to anledninger tidligere.

Dagbladet oppdaterer saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling