Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil stenge bordeller i Tana

Staten tar nå grep mot horetrafikken i Tana. Mer politi, strengere visumregler, stengning av bordeller og sex-undervisning for ungdom skal stanse det som har blitt omtalt som «en psykososial krise».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi ønsker å stenge noen av de organiserte bordellene fordi de representerer en fare for spredning av sykdommer, sier statssekretær Idar Magne Holme i Sosial - og helsedepartementet.

- De hygieniske forholdene er for dårlige, sier han. Helsetilsynet vil også vurdere en lovendring på dette området.

15-åringer kjøper sex

En sjokkrapport Dagbladet omtalte for en tid tilbake viser at gutter i 15-årsalderen debuterer seksuelt med russiske prostituerte. Nå vil regjeringen sette en stopper for prostitusjonsproblemene i Tana og andre kommuner i Finnmark.

Justisdepartementet inviterte i dag til et møte med flere departementer og representanter fra Tana kommune og Finnmark fylkeskommune for å se nærmere på flere konkrete tiltak for å bekjempe prostitusjonen.

Russiske og norske helsemyndigheter vil samarbeide for å kartlegge om det er spredning av kjønnsykdommer som AIDS, syfilis og gonore i Barentshavområdet. Hittil er det lite som tyder på dette.

Sex-opplysning

Sosial og helsedepartementet vil nå styrke seksualopplysningen for ungdom i Tana kommune. Målet er å hindre en spredning av kjønnssykdommer blant de unge som kjøper sex fra russiske prostituerte.

- Ungdom i Tana vil få opplæring i bruk av prevensjon. I tillegg vil vi jobbe med holdningsskapende arbeid blant både jenter og gutter i kommunen, sier statssekretær Idar Magne Holme i Sosial - og helsedepartementet.

Visumreglene

- Hva med å forby kjøp og salg av sex, som de har gjort i Sverige?

- Det er klart prostitusjonshandelen i Finmark aktualiserer denne problemstillingen. Men vi må nå først se hva som kommer frem i seksualutvalgets innstilling, sier Bjørn Olav Solbakken i Justisdepartementet.

Justisdepartementet vil også se nærmere på visumreglene og skaffe mer politi som kan skape uro i de aktuelle miljøene.

- Det er ikke naturlig at de russiske prostituerte automatisk skal få forlenget visum, sier Solbakken.

Justisdepartementet vil se nærmere på lovgivningen i Finland, som gir større muligheter for at prostituerte kan avvises på grensen.