Finland

Vil «stenge døra»: - Desperate

Finland har varslet strenge begrensninger i turistvisum til russere. Samtidig forsøker desperate russere å krysse grensa på falske dokumenter, melder storavis.

NYE REGLER: Russere venter på å krysse grensa til Finland ved Nuijamaa 19. september. Finland har onsdag varslet at de vil forhindre russere fra å reise inn i landet på turistvisum. Foto: Lauri Heino / Lehtikuva / AFP
NYE REGLER: Russere venter på å krysse grensa til Finland ved Nuijamaa 19. september. Finland har onsdag varslet at de vil forhindre russere fra å reise inn i landet på turistvisum. Foto: Lauri Heino / Lehtikuva / AFP Vis mer
Publisert

Den finske regjeringen besluttet onsdag å iverksette en plan for å forhindre russere fra å komme inn i landet. Detaljene i planen ventes framlagt for det finske parlamentet torsdag.

Russiske turistvisum har vært gjenstand for debatt i landet i flere måneder. Annonseringen, kommer samme dag som Vladimir Putin annonserte delvis militær mobilisering i krigen i Ukraina.

Ifølge den finske storavisa Iltalehti, som fortløpende dekker situasjonen på grensa, var køene for å krysse grensestasjonene ved Vaalimaa, Imatra og Nuijamaa opp mot 150 meter lange torsdag morgen.

Desperate

Torsdag ettermiddag melder avisa at flere nå ferskes med falske reisedokumenter på vei over fra russisk side, desperate etter å forlate landet.

- Rastløsheten på andre siden av grensa er veldig stor, sier Iltalehti-reporter Sirri Rimppi til egen avis.

Tross strenge økonomiske sanksjoner og brutt kontakt mellom Russland og de fleste vestlige land, kan russiske borgere fremdeles søke turistvisum i land som har undertegnet Schengen-avtalen.

Visumet til Schengen-landene er felles, og utstedes for hele området.

Samtidig har flere land besluttet å nekte russiske borgere innreise på turistvisum.

Visumnekt

Russland har fem naboland i EU. Fire av disse, Estland, Latvia, Litauen og Polen, som grenser til eksklaven Kaliningrad, har besluttet visumnekt til russiske borgere.

Finland er det eneste av Russlands naboland i EU som hittil ikke har gjort dette.

Torsdag er det ventet at detaljene i finnenes nye plan for begrensning av turistvisum til russere legges fram.

På en pressekonferanse i New York onsdag uttalte utenriksminister Pekka Haavisto at Finland ikke vil bli et transittland for russere som ønsker å reise til resten av Europa.

Skuffet

Han uttalte også skuffelse over EUs håndtering av visumspørsmålet. Finland ba mandag Europakommisjonen om å innføre regler for hele unionen som begrenser russeres muligheter til innreise på turistvisum.

- Det er ingen moralsk eller etisk rettferdiggjøring for å la russisk turisme fortsette som normalt, sa han ifølge den finske rikskringkasteren YLE.

Det konkrete innholdet i Finlands nasjonale plan om å begrense innreisevisum er ventet presentert for det finske parlamentet torsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer