Vil stenge grensen - frykter ebola-smitte

Kommunelege i Ullensaker, Anne Hoff, har tilrådet overfor Utenriksdepartementet at det innføres midlertidig visumstopp fra Uganda til Norge, for å hindre at det dødelige ebola-viruset kommer inn i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som kommunelege i Ullensaker er hun ansvarlig for de helsemessige tiltakene på Oslo Lufthavn Gardermoen. Ambulansepersonalet i Akershus er allerede briefet om situasjonen, det samme er grensekontrollen. Men Hoff mener det er fornuftig å gå et steg lenger.

Bør vurdere visa

- Jeg vil understreke at faren er veldig liten. Man vil jo helst unngå å komme i den situasjonen at vi får viruset inn i Norge. Derfor mener jeg det hadde vært greit for en stund å vurdere om det er nødvendig å utstede visa fra Uganda. Det handler om å være føre var.

Ikke behandlet

Før helga kontaktet Hoff Utenriksdepartementet, og ventet svar i løpet av dagen. Men saken ble ikke behandlet i UD.

- Jeg kjenner ikke til forslaget, og det er ikke blitt behandlet her i UD. Men det høres ut til å være et drastisk tiltak. Det er ganske uvanlig å innføre visumstopp, og gjør vi det her, vil det være å anse alle som kommer fra Uganda som smittebærere, og det er ganske dramatisk, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik i UD.