Vil stenge helsefarlig fengsel

Fengslet i Molde blomstrer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er hovedverneombudet for kriminalomsorgen i Norge, Anne Hagen Fevang, som har krevd stenging omgående. En rapport om helsefarlige soppsporer i fengselet har vært holdt hemmelig i over tre år.

Beslutning

Torsdag gjennomgikk professor i arbeidsmedisin Bjørn Hilt fra NTNU/St. Olavs hospital forholdene i fengselet. Han har oversendt en rapport til regiondirektør Per Sigurd Vaage i Kriminalomsorgen region Vest, som i samråd med Arbeidstilsynet fredag vil fatte en endelig beslutning. Det opplyser fungerende fengselsinspektør ved fengselet i Molde, Mette Rød, til NTB.

Hun ønsker ikke å si noe om konklusjonen av arbeidsmedisinsk institutts gjennomgang i fengselet torsdag.

- Kritikkverdig

Statsbygg og Justisdepartementet har ifølge hovedverneombudet for kriminalomsorgen i Norge, Anne Hagen Fevang, kjent til helsefaren i fengselet gjennom en rapport som kom for tre år siden, men har holdt rapporten hemmelig uten å foreta seg noe.

- Her oppholder ansatte og innsatte seg døgnet rundt. Dette er kritikkverdig, sier Hagen Fevang til NTB.

Rapporten ble overlevert til Justisdepartementet 17. desember 2000. For en uke siden ba hovedverneombudet om umiddelbar stenging av fengselet med frist ut denne måneden - og det har satt fart i kontrollapparatet.

Helserisiko

Hagen Fevang mener at helserisikoen er så stor for innsatte og ansatte, at stenging må skje nokså omgående.

Det vises blant annet til et sykefravær på 30 prosent i fjor. Noe av fraværet mener Hagen Fevang kan relateres direkte til farlige soppsporer som utvikler allergier, blant annet astma.

En ansatt som var svært mye borte på grunn av sykdom mens vedkommende arbeidet ved fengselet i Molde, har vært langt mindre syk etter overflytting til et fengsel i Oslo.

(NTB)

SOPP: Slik ser det ut på enkelte vegger inne i fengselet, der sopp og mugg tyter ut. Til høyre fengselsbetjent Lillian Guttormsen.