Vil stenge norsk luftrom for russiske fly

Norwegian-sjef Bjørn Kjos mener Norge må stenge norsk luftrom for russiske fly i protest mot at han ikke får fly over Russland.

HARDT MOT HARDT: Norwegian får ikke fly i russisk luftrom, og nå vil Norwegian-sjef Bjørn Kjos at Norge skal nekte russiske fly i norsk luftrom. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HARDT MOT HARDT: Norwegian får ikke fly i russisk luftrom, og nå vil Norwegian-sjef Bjørn Kjos at Norge skal nekte russiske fly i norsk luftrom. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Jeg tror de må sette hardt mot hardt. Norge bør si til Russland at vi stenger luftrommet hvis ikke de åpner sitt. Da tror jeg saken ville vært løst i løpet av 24 timer, sier Kjos til Dagens Næringsliv.

Norwegians konkurrent SAS har daglige avganger fra Skandinavia til Asia via russisk luftrom. Norwegian har ikke fått bevilget overflygningsrettigheter i Russland. Kjos skjønner ikke hvorfor hans selskap skal behandles annerledes. Det gjør heller ikke regjeringen. Norge har bedt Russland redegjøre for hvorfor naboen i øst ikke tillater Norwegian å fly over Russland til Thailand.

- Det er foreløpig ikke trukket noen konklusjoner. Russiske myndigheter er kjent med at det vil kunne få betydning for russiske selskapers muligheter til å overfly vårt territorium dersom norske selskaper ikke får overfly russisk territorium i henhold til hva som er avtalt mellom landene, sier statssekretær Tom Cato Karlsen (Frp) i Samferdselsdepartementet.

Det har ikke lyktes DN å få kommentar fra Russlands ambassade i Oslo eller det russiske transportdepartementet.

Norwegians omvei rundt Russland fører til økt drivstofforbruk og ekstrakostnader på 100 millioner kroner i året, ifølge selskapet.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer