- Vil stevne nye sakkyndige vitner

Forsvarerne til terrortiltalte Anders Behring Breivik vil stevne inn nye sakkyndige vitner som kan belyse psykiatri og tilregnelighet.

NY BEVISOPPGAVE: Forsvarerne Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra vil legge fram ei ny vitneliste for retten før dags forhandlinger avsluttes. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
NY BEVISOPPGAVE: Forsvarerne Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra vil legge fram ei ny vitneliste for retten før dags forhandlinger avsluttes. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hovedspørsmålet i denne saken er spørsmålet om tilregnelighet eller ikke. Under sakens gang har vi registrert veldig mange sakkyndige psykiatere som har uttalt seg om dette spørsmålet. Vi følger med i det som kommer fram i media, og er spesielt interessert i fagfolk som har fulgt saken, sier forsvarsadvokat Geir Lippestad til Dagbladet.

Fram til nå har forsvarernes vitneliste vært å anse som dynamisk, med muligheter for å slette noen vitner og å føre opp nye.

Forsvarerne skal samtale seg imellom i løpet av dagen, og vil levere sin endelige vitneliste før de avslutter dagen i Oslo tingrett.

Medforsvarer Tord Jordet sier at Breivik har ønsket mer tid til å forklare seg om sin egen tilregnelighet.

- Ønsker mer tid - Han har ønsket å ha veldig mye tid, og vi ser at retten ville hatt nytte av at han hadde fått mer tid til sin forklaring, sier Jordet.

Han peker spesielt på Breiviks eget syn på egen tilregnelighet.

- Han sier selv at det er mange historiske eksempler og egne erfaringer som har preget ham og hans oppfatninger. Dette er ting som han ikke har fått god nok tid til å legge frem, sier Jordet.

Tidligere har forsvarerne stevnet rettspsykolog Pål Grøndahl som har skrevet kommentarer fra retten i Dagbladet og Arnhild Flikke, psykiater fra Sandvika distriktspsykiatriske senter som har ledet flere samtaler med Breivik.

Aktuelt vitne Den britiske psykiatriprofessoren Simon Wessely kan være et aktuelt vitne å stevne for Breiviks forsvarere.

Dagbladet bringer i dag et intervju med professoren ved Psykiatrisk institutt på King´s College i London. I september 2011 ble han forespurt av norske myndigheter om å delta i ei internasjonal gruppe som skulle vurdere hvordan den norske helseberedskapen fungerte 22. juli i fjor.

Kritisk blikk Nå kaster han en kritisk blikk på Breiviks tilregnelighet, i en kommentarartikkel i dagens utgave av det anerkjente tidsskriftet The Lancet.

Professoren mener Breivik-saken kaster lys over to utbredte feilforståelser: For det første at barbariske kriminelle handlinger må innebære psykisk sykdom. Og for det andre at meningen bak psykiatrien er å frita folk fra straffeansvar.

- For at schizofreni skal kunne forklare Breiviks handlinger, må handlingene være et resultat av vrangforestillinger, sier Simon Wessely.

- Taler imot schizofreni Han trekker fram at måten Breivik planla sine angrep på taler i mot en schizofrenidiagnose.

- Mine kolleger innen rettspsykiatrien har vondt for å finne personer som har vært framsynte nok til å ta med et skilt som forteller at han driver med kloakkarbeid for å unngå spørsmål om svovellukta fra de hjemmelagde eksplosivene bak i bilen, sier Wessely.

Han følger rettssaken tett.

- Jeg vet ganske enkelt ikke om Breivik er forstyrret mentalt. Jeg har ikke undersøkt ham. Det er det andre som har gjort. Jeg skriver ganske enkelt om hva som skjedde da Breivik ble vurdert som schizofren, sier Wessely til Dagbladet.

På den foreløpige vitnelista fra forsvarerne er det oppført ten lang rekke med kjente personer fra samfunnsdebatt og fagfolk innen historie og politikk.