VARSLER RETTSAK: Grunnlegger og redaktør Julian Assange i Wikileaks la ut 92 000 dokumenter fra krigen i Afghanistan. Nå kommer det første kravet om at britiske soldater må stilles for retten for å ha skutt og drept uskyldige afghanere. Foto: (AP PHOTO/Max Nash)
VARSLER RETTSAK: Grunnlegger og redaktør Julian Assange i Wikileaks la ut 92 000 dokumenter fra krigen i Afghanistan. Nå kommer det første kravet om at britiske soldater må stilles for retten for å ha skutt og drept uskyldige afghanere. Foto: (AP PHOTO/Max Nash)Vis mer

Vil stille britiske soldater for retten

Britiske menneskerettighetsaktivister vil stille soldater fra landets styrker i Afghanistan for retten, og sier det finnes dokumentasjon for at briter har skutt og drept sivile afghanere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Titusener av hemmeligstemplede dokumenter fra det amerikanske militæret ble i forrige uke lekket til og publisert av varslernettstedet WikiLeaks.

I dokumentene finnes det ifølge rettighetsaktivister dokumentasjon på at britiske soldater har vært involvert i skyteepisoder der sivile afghanere har blitt drept.

Den britiske avisen The Guardian skriver at aktivistenes advokat Phil Shiner i helgen sendte et brev til det britiske forsvarsdepartementet, der han ber om at britiske myndigheter skal åpne en offisiell etterforskning av hendelsene.

Vil ha rettsak
Ifølge aktivistene krever informasjonen i dokumentene at hendelsene etterforskes som mistanke om krigsforbrytelser.

- Jeg er overbevist om at vi kan ta denne saken til retten, sier Shiner til The Guardian.

Dokumentene skal inneholde informasjon om flere ulike episoder i henholdsvis 2007 og 2008 der sivile skal ha blitt drept av britiske soldater. (NTB)