Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil stille de fangede for retten

Israel akter å ta flere Hamas-medlemmer til fange.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går ble flere medlemmer av den palestinske regjeringen og den palestinske lovgivende forsamlingen tatt til fange av israelske militærstyrker.

Øverste leder for påtalemyndighetene i Israel, Menachem Mazuz, avslo en anmodning fra den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet om å plassere Hamas-medlemmene under administrativt fangenskap eller å bruke dem som forhandlingsbrikker for å få løslatt soldaten Gilad Shalit (19).

Mazuz inisterer på at arrestasjonene blir behandlet som ordinære kriminalsaker og krever at Hamas-medlemmene blir stilt for retten. De vil trolig bli anklaget for medlemskap i eller lederskap av en terroristorganisasjon, ifølge Haaretz.

De arresterte vil bli bragt for en dommeravhøring innen 96 timer.

Vil arrestere flere

- Israel akter å arrestere flere Hamas-medlemmer enn de som ble arrestert natt til torsdag, sa justisdepartementet i går.

Ifølge infrastrukturminister i Israel, Benjamin Ben-Eliezer, var aksjonen planlagt i ukevis.

En talsperson for justisdepartementet sier at Hamas-medlemmene ble tatt til fange etter godkjenning av domstolene.

PROTESTERER: Palestinere røyker vannpipe og spiller backgammon for å protestere mot Israels operasjoner i Gaza. Foto: AP/Scanpix
PROTESTERER: Palestinere røyker vannpipe og spiller backgammon for å protestere mot Israels operasjoner i Gaza. Foto: AP/Scanpix Vis mer

- Vi snakker om mennesker som er mistenkt for vold og medlemskap av en terrororganisasjon og tilhørighet til terroristlederskap, sier talspersonen.

- Rettsprosedyren vil følge lovlige standarder. De mistenkte vil få forsvarsadvokater og arrestasjonene og etterforskningen vil bli stilt for retten. Hvis tiltalen mot en mistenkt blir funnet grunnløs, vil han bli løslatt, fortsetter han.

- Ingen immune

64 medlemmer av regjeringspartiet Hamas ble tatt til fange av israelske styrker natt til torsdag. I tillegg ble 23 militante tatt til fange.

Arrestasjonene fant sted i byene Ramallah, Qalqilyah, Hebron, Jenin og Jerusalem, ifølge palestinske rapporter.

Infrastrukturminister Benjamin Ben-Eliezer sa i går at ingen Hamas-medlemmer var immune mot å bli tatt til fange.

- Dette er ingen regjering, men en morderisk organisasjon, sa han.

Et Hamas-medlem kalte arrestasjonene en «åpen krig» mot den palestinske regjeringen og det palestinske folk.

- Vi har ingen regjering, vi har ingenting. Alle har blitt tatt. Dette er helt uakseptabelt og vi krever at de blir løslatt straks, sa Saeb Erekat, en alliert av den palestinske presidenten, Mahmoud Abbas.

Ifølge israelsk radio sa den israelske sikkerhetssjefen, Yuval Diskin, til den palestinske presidenten at hvis ikke den kidnappede soldaten Gilad Shalit ble løslatt innen 24 timer, ville ikke Israel la den palestinske regjeringen overleve.

ANGREPET: I dag ble det palestinske innenriksdepartementet bombet av israelske raketter.