VIL ENDRE TITTEL: Statsminister Jens Stoltenberg (t.h.) og kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell presenterte i dag stortingsmeldingen om kvalitet i barnehagen i Klossen barnehage ved Kringsjå studentby. Regjeringen vil gå inn for at førskolelærere skal endre yrkestittel til "barnehagelærere". Foto: Foto: Knut Falch / SCANPIX
VIL ENDRE TITTEL: Statsminister Jens Stoltenberg (t.h.) og kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell presenterte i dag stortingsmeldingen om kvalitet i barnehagen i Klossen barnehage ved Kringsjå studentby. Regjeringen vil gå inn for at førskolelærere skal endre yrkestittel til "barnehagelærere". Foto: Foto: Knut Falch / SCANPIXVis mer

Vil stille krav til kartlegging

Jens var på barnehagevisitt i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no:) Høyresida i norsk politikk har lenge vært forkjempere for mer kartlegging i barnehager og skoler.

Men da statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) la fram den nye stortingsmeldingen om kvalitet i barnehagene i dag, var det de to som hevet fana for bedre kartlegging.

- Det har vært kartlegging i barnehagene tidligere også, men den har vært tilfeldig og av svært varierende kvalitet. Vi skal gjerde inn kartleggingen og sette krav til den, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.no under sitt besøk i Klossen barnehage på Kringsjå i Oslo.

Kartleggingen regjeringen vil innføre er blant annet å overføre skriftlig dokumentasjon fra barenhage til skole og barns interesser, lek, læring og utvikling.

Kan bli barnehagelærer
- Hva tenker du om at høyresida nå gnir seg i hendene over mer kartlegging i barnehagen?

- Kartlegging er noe vi alltid har vært for. Vi er barnehageregjeringen, sier Stoltenberg.

Regjeringen vil derfor lage nye bestemmelser om hvordan det enkelte barn skal dokumenteres og kartlegges i barnehagen. Videre kunne Stoltenberg og Solhjell, for anledningen sittende på hver sin barnehagestol, presentere 940 nye studieplasser for førskolelærere.

- Vi vil også foreslå å endre yrkestittelen fra førskolelærer til barnehagelærer. Dette er for å understreke at barnehagen ikke bare er noe som foregår før skolen, sier Bård Vegar Solhjell.

Flaggskip
Som Dagbladet skrev fredag, vil regjeringen også innføre lovfestede foreldresamtaler og et eget foreldreutvalg for barnehagene. Dessuten skal et samarbeid med Kommunenes Sentralforbund (KS) sikre alle nyutdannede førskolelærere veiledning det første året de er ute i jobb. Ordningen skal tre i kraft i 2011.

Jens Stoltenberg, som flere ganger har prioritert barnehager når han møter opp på pressekonferanser med sine statsråder, sier til Dagbladet.no at barnehagesaken blir svært viktig for regjeringen i høstens valgkamp.

SJARMOFFENSIV: Stoltenberg og Solhjell kosepratet med barnehagebarna i Klossen barnehage i ettermiddag. MMS-foto: Ragnhild Avdem Fretland
SJARMOFFENSIV: Stoltenberg og Solhjell kosepratet med barnehagebarna i Klossen barnehage i ettermiddag. MMS-foto: Ragnhild Avdem Fretland Vis mer

- Barnehageutbyggingen viser at vi holder løftene våre, og den er et av våre flaggskip. Vi kommer til å bruke den for å vise at vi fortjener fire nye år, sier Stoltenberg.

Regjeringen varsler også at de vil vurdere å stille strengere krav til private familiebarnehager.

Hvileskjær

Utdanningsforbundet mener en egen stortingsmelding om kvalitet og innhold er en milepæl i norsk barnehagepolitikk.

De hadde likevel større forventninger til meldingen.

— Vi hadde ventet at regjeringen ville sette inn flere konkrete tiltak. Etter vårt syn er minimumskravene for en sterk kvalitetsutvikling at halvparten av de ansatte har førskolelærerutdanning og at alle assistenter har fagarbeiderkompetanse.  I det perspektivet kan meldingen se ut som et hvileskjær, og det har vi ikke råd til, sier Bjerkestrand.

STILLER OPP: På pressekonferansen fikk statsministeren spørsmål om hvorfor han alltid er med statsråd Solhjell når nyheter om barnehage skal presenteres. - Som statsminister vil jeg vise at barnehage er viktig for denne regjeringen, svarte Stoltenberg. Foto: Knut Falch / SCANPIX
STILLER OPP: På pressekonferansen fikk statsministeren spørsmål om hvorfor han alltid er med statsråd Solhjell når nyheter om barnehage skal presenteres. - Som statsminister vil jeg vise at barnehage er viktig for denne regjeringen, svarte Stoltenberg. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer