Vil stille meteorolog for retten

Meteorolog Luiz Carlos Austin i Brasil spådde elendig vær nyttårsaften. Nå er det han som er i hardt vær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Borgermester Cesar Maya i Rio de Janeiro spøker ikke. I dag ba han om at metorolog Luiz Carlos Austin stilles for retten for sine spådommer for nyttårsaften. Austin sa til den landsdekkende tv-stasjonen TV Globo at han trodde det ville bli kraftig regn, lyn, torden og mulighet for storm på årets siste dag.

Det skjedde ikke.

Borgermesteren mener hans værmelding var uansvarlig og at de kunne ha ført til

- Hans uttalelser var svært alarmerende, ja katastrofiske. Dersom han sa det mot bedre vitende er det kriminelt, sa byens sjefsanklager, Alberto Guimaraes jr.

Han peker på at Austins værmelding overhode ikke samstemte med andre værmeldere som spådde at årets siste dag ville starte overskyet, men at det ville klarne opp utover dagen. Guimaraes jr. påpeker at Austins uttalelser kom på landets mest sette tv-kanal.

Nå risikerer Luiz Carlos Austin seks måneders fengsel for å ha sendt ut en falsk alarm.

Bakgrunnen for at værmeldingen kunne føre til panikk er at kraftig regnvær de siste ukene har ført til flere jordskred som har kostet 71 mennesker livet i Rio de Janeiro.

Austin selv benekter at han har vært uansvarlig.

- Metorologene var enige om at det ville bli problemer med en kaldfront, men den løste seg opp tidligere enn forventet, sier Austin, som har har 35 års erfaring, og selv hevder hans værmeldinger er 85 prosent treffsikre.

Nyttårsaften ble imidlertid en solfylt affære i Rio de Janeiro og mange koste seg på stranda med levende musikk og fyrverkeri. Offisielle talsmenn for byen mener imidlertid at langt færre enn normalt deltok i feiringen på grunn av Austins katastrofale værmelding.

IKKE SÅ SKREMT: En halv million mennesker samlet seg på stranda Copacabana nyttårsaften.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer