Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil stille Trump for riksrett

Demokratene begynner prosessen for å stille USAs president Donald Trump for riksrett.

RIKSRETT: Demokratene begynner prosessen for å stille USAs president Donald Trump for riksrett. Video: Dagbladet Vis mer

Lederskapet i Det demokratiske partiet vil stille USAs president Donald Trump for riksrett, og vil ta formelle skritt for å åpne en riksrettssak mot Trump.

Det sa ordstyreren i Representantenes hus, Nancy Pelosi, klokka 23.00 i kveld norsk tid.

- Jeg kan si med autoritet at Trump-administrasjonen underminerer nasjonal sikkerhet, etterretningen og lovverket om varslere, sa Pelosi.

Hun mener Trump-administrasjonen brøt loven da de nektet å la generalinspektøren for USAs etterretning å overlevere informasjon varslersaken om Donald Trump til Kongressen.

«Skandale»-samtalen

Det er en samtale mellom USAs president Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj 24. juli som er roten til dagens dramatiske samtale.

Etter samtalen varslet en ansatt i den amerikanske etterretningen om samtalen. Vedkommende slo alarm og mente innholdet i samtalen var så alvorlig at han varslet videre til etterretningens generalinspektør - etatens vaktbikkje.

SVARER MED VIDEO: Demokratene annonserte tirsdag at de begynner prosessen for å stille USAs president Donald Trump for riksrett. Like etter publiserte presidenten denne videoen på sin Twitter-konto. Video: Twitter / CNN Vis mer

Først i forrige uke ble varslersaken kjent, og deretter avslørte Washington Post at Trump i samtalen skal ha forsøkt å presse Zelenskyj til å etterforske sønnen til sin politiske rival Joe Biden.

Trump nekter for dette, og vil i morgen offentliggjøre en utskrift av samtalen, sa han tidligere i kveld.

Men da Kongressen ba om svar fra generalinspektøren, hadde Trump-administrasjonen iført ham munnkurv. Det er munnkurven Kongressen ved Nancy Pelosi mener er ulovlig.

Trump er uenig. På Twitter skriver han:

- En så viktig dag i FN, så mye arbeid og så mye suksess, og så må Demokratene med vilje ødelegge og fornedre det mer mer «breaking news» heksejakt-søppel. Så dårlig for vårt land!

«Ytterst klanderverdig»

Å stille Trump for riksrett, det er på overtid, mener USA-ekspert Svein Melby, som er seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) ved Forsvarets høgskole (FHS).

- Prosessen er i alle høyeste grad berettiget, og det har jeg sagt lenge nå. Det er så mange forskjellige ting Trump har sagt og gjort som er ytterst klanderverdig, sier Melby.

Han mener at det er den såkalte Ukraina-saken som har fått det demokratiske begeret til å renne over, og Pelosi til å snu.

USAs mektigste demokrat har lenge vært skeptisk til å stille Trump for riksrett.

- Hvis Pelosi støtter dette, betyr at det partiet og ledelsen stiller seg bak forslaget, sier Melby.

Opp til republikanerne

Reint formelt annonserte Pelosi at hun og resten av lederskapet i partiet går inn for å opprette en egen komité i Representantenes hus som skal behandle en kommende gransking av Trump.

Hvis flertallet i denne komiteen går inn for å stille Trump for riksrett, sendes saken videre til Representantenes hus - et av to kamre i Kongressen.

Her har Demokratene flertall, og et flertall av dem igjen har sagt at de støtter en riksrettssak mot Trump.

Får prosessen et flertall her går saken over til Senatet, det andre kammeret i Kongressen. Her har republikanerne flertall, og for å dømme Trump trengs to tredeler flertall.

Spørsmålet er om de kan omvende nok republikanere til å felle Trump.

- FULL?: En video av Nancy Pelosi, Demokratenes leder i representantenes hus, går sin seiersgang på sosiale medier. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Opinionen mot riksrett

Pelosi og flere med henne har vært skeptisk til å stille Trump for riksrett. De har fryktet politisk tilbakeslag, og republikanernes tilbakegang i kongressvalget etter å ha stilt tidligere president Bill Clinton for riksrett i 1998, har blitt brukt som eksempel.

Melby tror imidlertid at Demokratene kan snu opinionen, som i dag er mot å stille Trump for riksrett.

- Jeg tror noe kommer til å skje med dynamikken i opinionen når ballen begynner å rulle. Opinionen støttet ikke riksrettsprosessen mot president Richard Nixon heller, sier Melby.

Etter riksrettsetterforskningen av Nixon så imidlertid presidenten ingen annen utvei enn å gå av. En domfellelse i Kongressen var da uunngåelig.

Melby mener også at Demokratene nå var kommet til et veiskille.

- Jeg tror de er kommet til et punkt hvor de politiske kalkylene har snudd seg. Nå har de mer å tape hvis de framstår som uten evne til å handle, sier USA-eksperten.

Det mener han også er grunnen til at Pelosi har snudd i spørsmålet om riksrett.

Vil offentliggjøre utskrift

USA president Donald Trump annonserte tidligere i kveld at han vil offentliggjøre transkribert utgave av samtalen han hadde med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj 25. juli.

Det melder presidenten på Twitter.

I samtalen skal Trump ha forsøkt å presse Zelenskyj til å etterforske sønnen til sin politiske rival Joe Biden, som satt i styret til et korrupsjonsanklaget ukrainsk gasselskap.

Det ifølge en varslersak fra den amerikanske etterretningen, som ble avslørt av Washington Post i forrige uke.

Trump mener han ikke har gjort noe galt, og beskriver samtalen som «vennlig» og «passende».

Lederen av etterretningskomiteen i Representantenes hus, den profilerte demokraten Adam Schiff, opplyser at varslerens advokater har vært i kontakt med komiteen.

- Vi har blitt informert av varslerens advokater at deres klient vil snakke med vår komité. Vi er i kontakt med dem og ser fram til varslerens vitnemål allerede denne uka, skriver Schiff på Twitter.

Ifølge ABC News skal nettopp Schiff være en av kandidatene til å lede en slik komité.

Holdt tilbake pengestøtte

Etter at varslersaken ble kjent i amerikansk presse, ble det også kjent at Trump uka i forveien stanset en planlagt utbetaling på 3,6 milliarder kroner til Ukraina.

Pengene var øremerket til militær støtte, og pengestansen ble satt i sammenheng med samtalen til Zelenskyj.

Før Trump talte til FNs generalforsamling i dag, fortalte han til pressen at han holdt tilbake pengene fordi han mener europeiske allierte også bør bidra - ikke «bare USA».

Trump sa også han at han ville fortsette å holde tilbake pengene til europeiske land kom på banen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media