Vil stoppe celledødsfallene

Automatisk framstilling for lege er et av virkemidlene justiskomiteen vurderer for å hindre at flere rusede dør på norske politistasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV og Arbeiderpartiet har fremmet et forslag i justiskomiteen i Stortinget om at berusede arrestanter automatisk skal framstilles for lege før de blir satt i arresten. Bakgrunnen for forslaget er flere dødsfall blant rusede arrestanter, og spesielt etter at en nitten år gammel gutt døde i arresten på Hamar har kravet om tiltak økt.

- Vi har fremmet forslaget fordi vi ser at det blir mer og mer aktuelt på bakgrunn av de hendelsene som har vært, sier Knut Storberget (Ap) i justiskomiteen til Dagbladet.no.

Komiteen skal behandle forslaget i morgen, og Storberget håper å få med seg regjeringspartiene på forslaget.

- Det kommer til å skje endringer uansett, men vi ønsker å se nærmere på kommunikasjonen og overvåkningsutstyret i arresten, sier saksordfører Linda Hofstad (H) til Dagbladet.no.

Hofstad er glad for initiativet fra AP og SV, men er tvilende til om legetilsyn alene er nok til å forhindre dødsfall ved norske politistasjoner. Hun er også bekymret for kostnadene dette vil medføre for små kommuner. Politidirektoratet skal også avgi sin innstilling om eventuelle endringer i politiets prosedyrer før komiteen avgir saken til Stortinget den 11. juni.

- Men man kan forvente en helhetlig innstilling fra oss, sier hun.

<B>VIL ENDRE POLITIINSTRUKSEN: Knut Storberget (Ap).