ANUNDSEN POSITIV:  Hårek Elvenes (H), som sitter i justiskomiteen på Stortinget, har lenge uroet seg for dårlig samhandling mellom kontrolletatene i kampen mot økonomisk kriminalitet. Nå foreslår han et felles vurderings- og trusselsenter for økomomisk kriminalitet, for å gjøre kontrolletatene mer stridsdyktige for å bekjempe den svarte økonomien - som stadig vokser i omfang. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ANUNDSEN POSITIV: Hårek Elvenes (H), som sitter i justiskomiteen på Stortinget, har lenge uroet seg for dårlig samhandling mellom kontrolletatene i kampen mot økonomisk kriminalitet. Nå foreslår han et felles vurderings- og trusselsenter for økomomisk kriminalitet, for å gjøre kontrolletatene mer stridsdyktige for å bekjempe den svarte økonomien - som stadig vokser i omfang. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Vil stoppe den svarte økonomien med trusselsenter for økonomisk kriminalitet

Justisministeren: - Et meget aktuelt forslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hårek Elvenes (H), som sitter i justiskomiteen på Stortinget, har lenge uroet seg for dårlig samhandling mellom kontrolletatene i kampen mot økonomisk kriminalitet.

Politiet bekrefter et vedvarende, stort problem med organisert arbeidslivs- og økonomisk kriminalitet i Norge. Sosial dumping, skattesvindel, steinleggere som tjener millioner av svarte kroner og mafiatilstander i flere bransjer er realiteten i Norge i 2014.

Nå foreslår han et felles vurderings- og trusselsenter for økomomisk kriminalitet, for å gjøre kontrolletatene mer stridsdyktige for å bekjempe den svarte økonomien - som stadig vokser i omfang.

- Informasjonsflyten mellom politiet og kontrolletatene må bli bedre. Økonomisk kriminalitet er et gallopprende samfunnsproblem. Økonomisk kriminalitet må angripes med felles front fra politiet og kontrolletatene. Uten felles front vil de kriminelle ligge lysår foran, sier Elvenes til Dagbladet.

Anundsen positiv Forsvarsministeren og justis- og beredskapsministeren besluttet i februar 2007 å opprette en Felles analyseenhet (FAE) mellom PST og Etterretningstjenesten - et formalisert samarbeid om trusselvurderinger og temarapporter knyttet til terror.

- Politiet og kontrolletatene bør lære av PST og Etterretningstjenesten, der et felles kontraterrorsenter er opprettet for å oppnå effektiv informasjonsflyt og godt felles resultat, sier Hårek Elvenes.

Nå har han stilt følgende spørsmål til justisminister Anders Anundsen.

- Hvordan vurderer statsråden behovet for å opprette et felles undersøkelses- og analysesenter for politiet og kontrolletatene for å sikre et felles trusselbilde, mål, og prioriteringer i kampen mot økonomisk kriminalitet?

- Et felles undersøkelses- og analysesenter for politiet og kontrolletatene vil kunne bidra til å sikre et felles trusselbilde. (...) Jeg vurderer dette som et meget aktuelt forslag, skriver Anundsen i sitt svar. Les hele justisministerens svar til Elvenes her

Må etterforskes - Politiet har hovedansvaret for utarbeidelsen av risiko- og trusselvurderinger knyttet til økonomisk kriminalitet. Politi og kontrolletatene utarbeider i dag separate vurderinger og analyser for å løse egne avgrensede oppgaver, sier Elvenes.

Han mener dette resulterer ofte i at man ikke ser helheten og omfanget i det økonomiske kriminalitetsbildet.

- Prioriteringene og tiltakene blir ikke treffsikre nok. Etterforskningen av økonomisk kriminalitet må skje i nåtid. Pengene må beslaglegges når de er der. Det er nesten umulig for politiet å etterforske økonomisk kriminalitet basert på anmeldelser fra Skatteetaten og NAV når forholdet ligger tilbake i tid. Da er de kriminelle over alle hauger. Det er behov for sterkere samkjøring mellom politiet og kontrolletatene.

Han mener derfor at et felles undersøkelses- og analysesenter vil gi langt bedre informasjonsdeling.

- Skottene må rives Summene i den svarte økonomien er enorme, og politiet beskriver mafiatilstander, momsbedrageri, underbetaling og slavearbeid, og eksperter legger fram påstander om at svart arbeid raner Norge for 35 milliarder skattekroner i året - nok til å finansiere 55 000 årsverk i offentlig sektor. Elvenes sier det ikke hjelper å bare rope om mer ressurser.

- En lang rekke etater utarbeider analyser og trusselvuderinger. Kripos, Økokrim og politidistriktene lager separate analyser og trusselvurderinger. Tollvesenet driver kartlegging både sentralt og i regionene. Skatteetaten driver også innhenting og analyser på sitt forvaltningsområde, sier Elvenes.

- Det samme gjelder andre kontrolletater som Nav, Arbeidstilsynet, Konkurransetilsynet. Manglende samkjøring mellom kontrolletatene og inneffektivt og svært uheldig. Statens ressurser må brukes mer effektivt i kampen mot økonomisk kriminalitet, sier Elvenes og slår fast:

- Skottene må rives. Barrierene må saumfares. Det handler om organisering. Ikke bare mer ressurser.

POSITIV: Justisminister Anders Anundsen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
POSITIV: Justisminister Anders Anundsen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer