Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil stoppe EU-samtaler med Tyrkia

Fordi Tyrkia nekter å åpne havnene for Kypros.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): EUs utvidelsessjef, Olli Rehn, anbefaler i dag at Tyrkia suspenderes fra samtaler om medlemskap i EU. Dette i protest mot at Tyrkia fortsatt nekter å åpne sine havner for Kypros, som er med i EU.

Tyrkia har i flere tiår prøvd å komme inn i EU, og det var først i fjor, etter at de hadde innfridd en rekke krav, at det ble satt i gang samtaler med EU.

- Vi bekrefter at samtalene med Tyrkia foreløpig fortsetter, men i et svakere tempo, sier Rehn.

Statsledere for de 25 EU-medlemslandene skal stemme over forslaget på toppmøtet som holdes i Brussel i midten av desember.

EU-kommisjonen er strenge, de understreker at det ikke er åpent for forhandlinger på saker som omhandler Tyrkias forhold til Kypros. Dette inkluderer blant annet krav til fri flyt av varer og tjenester, samt landbruks-, fiske-, transportpolitikk.

- Oppfyll kravene

Hellas` utenriksminister, Dora Bakoyannis krever i dag at Tyrkia oppfyller alle kravene EU stiller, inkludert åpning av grensen til Kypros.

- Vi kan ikke fortsette hvis ingenting skjer. Beskjeden til Tyrkia er klar: Vi vil at Tyrkia skal bli et fullverdig medlem av EU, men det er ikke noe Europa der en kan velge fritt fra menyen, sier Bakoyannis.

STRENG: EUs utvidelsessjef Ollie Rehn (t.h) stiller krav til Tyrkia. Her er han fotografert sammen med den tyrkiske nobelprisvinneren i litteratur, Orhan Pamuk. Pamuk ble i 2005 stilt for retten for å ha krenket Tyrkia. Alle foto: SCANPIX
STRENG: EUs utvidelsessjef Ollie Rehn (t.h) stiller krav til Tyrkia. Her er han fotografert sammen med den tyrkiske nobelprisvinneren i litteratur, Orhan Pamuk. Pamuk ble i 2005 stilt for retten for å ha krenket Tyrkia. Alle foto: SCANPIX Vis mer

Bakoyannis la til at EU-kommisjonens anbefaling er grunnlaget for videre forhandlinger. Hun sier at EU-medlemmene nå står overfor en rekke forhandlinger om hvordan man skal gå videre med Tyrkia.

Allerede splittet

Mye tyder på at forhandlingene ikke blir lette. For EU-landene har allerede reagert ulikt på forslaget om å avslutte samtaler med Tyrkia.

Storbritannias statsminister Tony Blair, sier at det er et stort feilgrep å sende Tyrkia negative signaler nå. Og Spanias statsminister Josè Luis Rodriguez Zapatero oppfordrer EU-ledere til å jobbe intensivt for å holde EUs dører til Tyrkia åpne.

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen, derimot, sier han støtter en delvis suspensjon av Tyrkia fra EU-samtalene.

Utvidelsessjefen legger vekt på at Tyrkia fortsatt har tid til å løse problemet med Kypros.

- Tyrkia kan fortsatt score et endelig mål før ministermøtet 14. desember, sier han.

FOR SAMTALE-STOPP: Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen.
IMOT SAMTALE-STOPP: Storbritannias statsminister Tony Blair.
IMOT SAMTALE-STOPP: Spanias statsminister Josè Luis Rodriguez Zapatero
FOR SAMTALE-STOPP: Hellas` utenriksminister Dora Bakoyannis
Hele Norges coronakart