Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil stoppe farlig kondom

Bannlyst glidemiddel øker risiko for HIV-smitte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Butikkjeden Kondomeriet har fjernet to kondommerker fra hyllene etter at danske helsemyndigheter har slått alarm om en sæddrepende krem som kan øke faren for HIV-smitte.

Stoffet nonoxynol-9 ble \'bannlyst\', men ikke forbudt allerede på 80-tallet. Stoffet irriterer slimhinnene, og kan øke faren for HIV-smitte neste gang - ved samleie uten kondom.

Verdens helseorganisasjon har anbefalt å forby stoffet, men det har ikke skjedd innenfor EU/EØS. Helse- og sosialdirektoratet vil nå vurderer et særnorsk forbud mot nonoxynol-9, skriver Teknisk Ukeblad.

- Jeg trodde at dette stoffet var ute av omløp for lenge siden. Ærlig talt har vi ikke oversikt over hvor stort problem bruken av dette stoffet utgjør i dag, sier rådgiver Arne Johan Myrberg.

Det er danskproduserte \'Worlds-Best\' og merket \'Condomi Supersafe\' som spesialbutikken Kondomeriet har fjernet fra hyllene på eget initiativ. Danmarks Apotekerforening har oppfordret sine medlemmer til å fjerne \'Worlds-Best\' fra hyllene.

Durex og RFSU er de to store merkene i Norge. De selger ikke kondomer som inneholder nonoxynol-9.

- Det erstattet vi med andre, ufarlige midler på slutten av 80-tallet, sier daglig leder Tone Berit Lintho i RFSU Norge til Teknisk Ukeblad.

IKKE HOS RFSU Riksforbundet for seksuell opplysning selger ikke kondomer med det farlige glidemiddelet, sier RFSU-leder Tone Berit Lintho.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!