Vil stoppe flygende rikinger

Fylkesmann Kåre Willoch og naboer til finanskjendiser i Holmenkollen og på Bygdøy vil ha slutt på unødvendig helikoptertrafikk til eiendommer og hoteller. Willoch mener de nyrike tar seg til rette og ødelegger miljøet for andre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en ukultur som er svært uheldig, sier Kåre Willoch til Dagbladet. Han mener kaksene i Holmenkollen og på Bygdøy ikke har det så travelt at de må bruke helikopter hit og dit.

- Jeg kjøper ikke begrunnelsen deres om at de ikke får tida til å strekke til. Jeg tror ikke det minste på dem, sier Willoch.

Forstyrrer naboer

Blant dem som bruker helikopter til og fra Holmenkollåsen er Rimi-eier Stein Erik Hagen og Trysil-kongen Svein Erik Bakke. Begge bruker private helikoptre. Stein Erik Hagen har flere ganger landet på sin egen tomt i Holmenkollen.

Mange av dem som bor i Holmenkollen er lei den økende helikoptertrafikken. John Erik Anker har klaget sin nød til myndighetene.

Huset hans ligger bare noen hundre meter fra Holmenkollen Park Hotel, hvor det stadig lander maskiner.

- Vi har utsikt rett til landingsplassen, sier Anker, som ikke orker bråket fra helikoptrene som flyr over hustaket hans.

Hotell-ledelsen har søkt om å få drive to landingsplasser. Saken er ikke avgjort ennå, men etter det Dagbladet forstår vil hotellet neppe få en slik tillatelse fra Luftfartsverket fordi det er mange eneboliger i området.

I dag kan ingen nekte privatpersoner å fly med eget helikopter over Oslo eller å lande i egen hage. Kåre Willoch mener regelverket ikke har fulgt den tekniske utviklingen.

Ønsker nye regler

Reglene som gjelder i dag er snart 25 år gamle. Willoch har bedt Luftfartsverket skjerpe reglene for privat helikoptertrafikk, ikke bare over Oslo, men også for hytteområder i fjellet og langs kysten.

Willoch har også registrert at Radio 1 i Oslo flyr over byen daglig for å rapportere om trafikken på veiene. Stasjonen har fått flere klager, men mener den også får skylden for andres bruk av helikopter.

Forretningsmann og helikoptereier Svein Erik Bakke er ikke enig med fylkesmann Kåre Willoch om at helikopterflyging over Oslo er unødvendig.

- Jeg får mer tid til familien og beriker min begrensede fritid når jeg bruker helikopter, sier Bakke.

- Båtene bråker

- Men du forstyrrer jo andre når de har fritid?

- Vel, det kan jo hende.

Selv lander Bakke av og til på sin andre eiendom i Oslo, på Bygdøy.

Da kommer han inn fra sjøen og mener dette ikke forstyrrer andre enn båtfolket.

- Men fritidsbåtene bråker jo de også, uten at noen klager, sier mangemillionæren.

TRAVEL: Siden jeg skaffet meg helikopteret for et halvt år siden har jeg brukt det kanskje 10-15 ganger, forteller forretningsmannen Svein Erik Bakke.