VILLIG TIL Å TREKKE ESA FOR DOMSTOLEN: - Hvis ESA ikke blir enige med oss er vi villig til å legge saken framfor EFTA-domstolen, sier Bjurstrøm til Dagbladet. Hun mener forskriften er avgjørende for å sikre at ikke anbudsutsetting fører til sosial dumping, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap).   Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
VILLIG TIL Å TREKKE ESA FOR DOMSTOLEN: - Hvis ESA ikke blir enige med oss er vi villig til å legge saken framfor EFTA-domstolen, sier Bjurstrøm til Dagbladet. Hun mener forskriften er avgjørende for å sikre at ikke anbudsutsetting fører til sosial dumping, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap). Foto: NINA HANSEN/DAGBLADETVis mer

Vil stoppe greske lønninger på norske sykehus

EØS' kontrollorgan vil åpne for at europeere kan jobbe for det offentlige i Norge for greske og spanske lønninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeidsministeren Hanne Bjurstrøm (Ap) truer med å trekke ESAs kontrollorgan for retten etter at det ble klart at vi kan få greske og spanske lønninger i Norge.

ESA, som er som er overvåkningsorganet til Det Europeiske frihandelsforbund (EFTA), krevde i sommer at regjeringen fjernet forskrift for offentlige innkjøp av tjenester. I realiteten vil dette bety at greske og spanske firmaer kan konkurrere om driften av for eksempel offentlige norske sykehus med greske og spanske lønninger. Regjeringen fikk i sommer en frist på to måneder til å endre reglene, som ESA mener er i strid med EØS-avtalen.
 
Nekter å bøye av I dag vil arbeidsministeren sende et brev til ESA, hvor hun vil nekte å bøye seg for kravet. I stedet foreslår de noen mindre endringer, slik at de kan beholde ordningen.

- Vi gjør ingen endringer i rettighetene til arbeidstakerne, og det er veldig viktig. Samtidig mener jeg vi imøtekommer ESAs krav om tydeligere regler, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap). Blant annet klargjør de hvilke lønns- og arbeidsvilkår som gjelder, som foruten lønn blant annet er overtid og skifttillegg.

- Hvis ESA ikke blir enige med oss er vi villig til å legge saken framfor EFTA-domstolen, sier Bjurstrøm til Dagbladet. Hun mener forskriften er avgjørende for å sikre at ikke anbudsutsetting fører til sosial dumping.

- Vi kan ikke bruke offentlige midler til å svekke folks lønns- og arbeidsvilkår. Det offentlige skal være et godt forbilde, sier Bjurstrøm.
 
- Ødeleggende for Norge - De som har argumentert for at spanjoler og grekere bør få lov til å konkurrere på lønn, tror jeg glemmer ringvirkningene. Mange har dyre boliglån, og mange vil ha problemer med å betjene disse lånene hvis de må konkurrere mot greske og spanske lønninger. Hvis lønningene blir kraftig forverret vil det kunne være ødeleggende for det norske samfunnet. Det er viktig å bevare hovedtrekkene med stabile lønns- og arbeidsvilkår, sier Bjurstrøm. I tillegg mener hun sosial dumping vil øke presset på velferdssamfunnet.
 
- Vi kommer til å se økt arbeidsinnvandring til Norge. Og på mange måter er det bra, vi trenger mer arbeidskraft. Vi ser også mer innvandring fra en ny gruppe med høyere utdanning,  sier Bjurstrøm.

- Hvis dere taper i en EFTA-domstol. Hva vil dere gjøre da?

- Det får vi se på da. Men det er ikke slik at vi ikke har andre verktøy vi kan bruke, sier Bjurstrøm.

VIL JOBBE I NORGE?: - Vi kommer til å se økt arbeidsinnvandring til Norge. Og på mange måter er det bra, vi trenger mer arbeidskraft. Vi ser også mer innvandring fra en ny gruppe med høyere utdanning, sier Hanne Bjurstrøm. Her fra en kø utenfor et gresk arbeidsledighetskontor. Foto: SCANPIX/EPA/ALKIS KONSTANTINIDIS
VIL JOBBE I NORGE?: - Vi kommer til å se økt arbeidsinnvandring til Norge. Og på mange måter er det bra, vi trenger mer arbeidskraft. Vi ser også mer innvandring fra en ny gruppe med høyere utdanning, sier Hanne Bjurstrøm. Her fra en kø utenfor et gresk arbeidsledighetskontor. Foto: SCANPIX/EPA/ALKIS KONSTANTINIDIS Vis mer