Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil stoppe hasj-salget i Christiania

Har du ikke vært i fristaden Christiania? Da må du forte deg. Danske politikere vil gjøre bydelen normal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 25-30 bodene hvor det selges hasj i den såkalte «Pusherstreet» skal dermed fjernes en gang for alle.

For første gang skal det nå gjennomføres storstilte politiaksjoner hvor hele bydelen blir endevendt. Det skal bli flere razziaer, og politiet skal begynne å slå ned på hasjkjøperne som fram til i dag har fått gå i fred i den omstridte bydelen.

- Alt sammen skal bort, sa den danske justisministeren Lene Espersen tirsdag da hun sammen med forsvarsminister Svend Aage Jensby la fram de nye planene for «fristaden» Christiania.

Husleie

Forsvarsministeren sa at det nå skal opprettes en ordentlig infrastruktur i Christiania.

Blant annet sa han at beboerne i den tidligere militærleiren vil måtte betale husleie som landets øvrige innbyggere. Jensby sa også at regjeringens mål er å skape et rekreasjonsområde som alle innbyggere i København kan nyte godt av. Det som omtales som «utilpassede eksistenser» skal likevel fortsatt kunne ha en plass i Christiania.

Regjeringen varsler også omfattende endringer av eiendomsretten til tomter og bygninger, og bygninger som skal bli stående, skal også pusses opp til en standard som tåler framtidig bruk.

De politiske partiene i Folketinget reagerte i hovedsak positivt på regjeringens utspill. Sosialdemokratene roste regjeringen for å ha oppgitt det man omtalte som den tidligere brukte «bulldosermetoden», men stilte flere spørsmål ved forslaget.

Politiproblemer

Københavns politi reagerer på planen med å etterlyse flere ressurser, og sier det vil være vanskelig å gjennomføre forslagene i praksis.

- Hvis politikerne vil det, går vi selvsagt i gang. Men da må man være klar over at andre oppgaver må velges bort, sier Richard Andersen, formann i København Politiforening, til Danmarks Radio.

Han viser til at politiet har fått en rekke nye oppgaver på grunn av Irak-krigen, og i tillegg er pålagt å avvikle avspasering som har samlet seg opp gjennom flere år.

- Blant annet bruker vi for tiden 15 mann i døgnet på å bevokte statsministerboligen, sier Andersen.

Betyr nedleggelse

Representanter for ledelsen i Christiania, den såkalte Kontaktgruppen, mener at regjeringens planer om normalisering av forholdene i Christiania i virkeligheten betyr nedleggelse. Selve ideen med Christiania forsvinner hvis området normaliseres.

- Vi har ikke lyst til å være normale. Christiania er jo et sted med tiltrekningskraft fordi vi ikke er normale. Det er da nok normalitet rundt i landet ellers, sier Peter Plett i Kontaktgruppen.

(NTB)

FRITT FREM: Til nå har Christiania vært et eldorado for alle som vil kjøpe hasj i fred og ro.
STOPP: Men nå sier danske politikere stopp. De vil at området skal bli normalt og at dansk lov skal gjelde - også i Christiania.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media