Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil stoppe kjapp politipensjon fra 57 år

- Nødvendig å gjøre noe for å stanse praksis.

 - NØDVENDIG Å GJØRE NOE:   Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) og regjeringen legger nå fram et forslag for tette et smutthull for tidligpensjon til kontoransatte i politiet og andre offentlig ansatte. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix.
- NØDVENDIG Å GJØRE NOE: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) og regjeringen legger nå fram et forslag for tette et smutthull for tidligpensjon til kontoransatte i politiet og andre offentlig ansatte. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen foreslår nå å innføre et krav om minst tre års tjenestetid i stilling med lavere aldersgrense for offentlig ansatte før man får rett til pensjon.

Etter dagens regelverk kan en offentlig ansatt skifte fra en stilling med for eksempel 70 års aldersgrense til en stilling med 60 års aldersgrense kort tid før vedkommende fyller 60 år, og dermed utnytte den lavere aldersgrensen for å bli pensjonert tidlig.

Politiproblem
Smutthullet er særlig blitt brukt flittig i politiet. Et betydelig antall kontoransatte i politiet med en pensjonsalder på 67 år har søkt seg til stilling som polititjenestemann mot slutten av karrieren, for deretter etter kort tid å gå av med pensjon som 57-åring.

- Det er viktig at regelverket ikke er utformet slik at det i seg selv motiverer arbeidstakere til å skifte stilling seint i arbeidslivet, og dermed åpner for uheldige og kostbare tilpasninger, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie til NTB.

Hun sier pensjonsmotiverte karrierebytter har vært en kjent problemstilling gjennom flere år, og at det har vært brukt av såpass mange at det var nødvendig å gjøre noe for å stanse praksisen.

Tre år nok
- Vi ønsker at folk skal stå i jobb lenger og når vi ser at pensjonsordningen står som den motiverende faktoren til å gå av ti år tidligere enn man ellers ville gjort, så måtte vi rett og slett gjøre en endring, sier Hauglie.

I høringsrunden fikk departementet innspill om at kravet om minste tjenestetid burde settes både kortere og lenger enn de tre årene regjeringen nå har falt ned på.

Hauglie sier hun tror krav om minst tre års tjenestetid i ny stilling er tilstrekkelig lenge til at de ikke lenger skal fremstår som så lukrativt å bytte stilling, men sier departementet vil følge med på hvordan de ansatte vil tilpasse seg de nye reglene.

Reagerer
Politiets Fellesforbund (PT) reagerer sterkt på forslaget.

- Tilretteleggingen for seniorer i politiet er i dag altfor dårlig, og i mangel av andre incitamenter, har denne ordningen fungert bra for dem som ikke klarer å stå i jobb helt ut. Det er heller ikke så mange som har benyttet seg av den, sier leder Sigve Bolstad til NTB.

Han mener et krav om tre år også er altfor lenge.

- Et minstekrav blir da at arbeidet i disse tre årene må bli tilrettelagt så man får noe meningsfullt å gjøre i denne tiden, sier Bolstad. 

(NTB).


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!