VIL HA GODKJENNINGSORDNING: - Ett skritt i riktig retning vil være å få på plass sertifiseringsordninger. Fellesskapet må rydde opp i all useriøsiteten, sier LO-leder Roar Flåthen til Dagbladet. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
VIL HA GODKJENNINGSORDNING: - Ett skritt i riktig retning vil være å få på plass sertifiseringsordninger. Fellesskapet må rydde opp i all useriøsiteten, sier LO-leder Roar Flåthen til Dagbladet. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer

Vil stoppe kriminell vask

NHO/LO krever opprydding i renholdsbransjen. — Myndighetene tar ikke tak i problemet, sier NHO Service-sjef Petter Furulund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Renhold er en «verstingbransje», skriver NHO Service-sjef Petter Furulund og leder Erna Hagensen i LO-forbundet Norsk Arbeidsmandsforbund i et brev til arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

De to krever en opprydding, og får støtte av LO-leder Roar Flåthen.

— I dag er det sånn at bare man har kost og bøtte, er det bare å sette i gang. Ett skritt i riktig retning vil være å få på plass sertifiseringsordninger. Fellesskapet må rydde opp i all useriøsiteten, sier Flåthen til Dagbladet.

-Feigt av regjeringen «Useriøse aktører er økende, alvorsgraden av unndragelser er merkbart stigende», skriver Hagensen og Furulund til arbeidsministeren. Regjeringens innsats hittil er Furulund dypt skuffet over.

— Myndighetene tar ikke tak i problemet i det hele tatt, sier han til Dagbladet.

I brevet til Bjurstrøm ber han og Hagensen regjeringen om å innføre en registreringsordning med kontroll av lovpålagte plikter som skatter, yrkesskadeforsikring og bedriftshelsetjeneste. Tidligere har de foreslått en offentlig godkjenningsordning for renholdsbedrifter, men det har Arbeidsdepartementet sagt nei til.

—Vi synes det er feigt av regjeringen, sier Petter Furulund.

Jungel av useriøse I et notat som nylig var på høring foreslår departementet å innføre ID-kort og registrering av renholdsfirmaer, men vil basere det på egenerklæringer. Statssekretær Jan-Erik Støstad sier at en offentlig godkjenningsordning «har en EØS-side» og er mer krevende å følge opp. Han lukker likevel ikke døra helt for en slik ordning - på litt lenger sikt.

Roar Flåthen gir det offentlige et stort medansvar for at en jungel av useriøse firmaer har vokst fram i renholdsbransjen.

— I det offentlige ønsker man å gjøre det billigst mulig, og spare inn på kostnadene for vasketjenestene. Det er et press på anbudene og det går ut over renholdet fordi useriøse aktører underbyr de seriøse, sier Flåthen til Dagbladet.

De siste dagene har Dagbladet skrevet at politiet etterforsker svart renhold hos kemneren i Bærum, og at LO mener Kunnskapsdepartementets praktgård Sem Gjestegård driver sosial dumping ved å leie inn lavtlønte, estiske stuepiker.

Vis mer