-  Vil stoppe nettmobbing

Barne- og familieminister Karita Bekkemellem vil be både Kulturdepartementet og Justisdepartementet om et samarbeid for å komme mobbingen på nettet til livs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg har ikke vært klar over omfanget av dette fenomenet som Dagbladet skrev om i går. Men nettopp det at så mange unge mennesker kan bli ofre for mobbing på nettet - eller via mobiltelefoner - gjør at vi må komme med tiltak, sier Bekkemellem til Dagbladet.

Hun sier at både forbrukermyndighetene og Barne- og familiedepartementet er i gang med arbeidet.

«Foreldrepraten»

-  Vi har etablert et nettsted for foreldre, der de kan sette seg inn i hvilke utfordringer det nye kommunikasjonssamfunnet byr på. Nettstedet «Foreldrepraten» er et eksempel. Så deltar vi i et europeisk samarbeidsprosjekt som tar mål av seg til å redusere risikofaktorene ved bruk av Internett og mobiltelefoner. Men vi trenger mer, sier Bekkemellem.

-  Det er fritt opp til hvem som helst å starte en nettside eller et såkalt partynettsted. Der kan ungdommer boltre seg med mobbing og ryktespredning. Hvordan i all verden kan du stanse det?

-  Vi vet ikke ennå hvordan vi skal komme dette til livs, men noe må gjøres. Det er derfor jeg nå varsler en bred gjennomgang av saken. Så skal vi komme tilbake med konkrete tiltak etter hvert, sier statsråd Bekkemellem.

Konkrete tiltak

Derfor ber hun både Justisdepartementet og Kulturdepartementet om å delta i arbeidet.

Resultatet må bli konkrete tiltak som kan sette en stopper for mobbing og annet misbruk på nettet, eller via mobil.

-  Forbrukerombudet skal kartlegge hvordan barn og ungdom bruker Internett og mobiltelefoner. I tillegg er vi nødt til å få bransjen med på laget. Vi snakker for eksempel om etablering av sperrer eller måter å kontrollere informasjonsflyten, sier barne- og forbrukerministeren.

Spesialrådgiver i Redd Barna,

Elisabeth Skogrand, mener mange ungdommer undervurderer betydningen av å legge ut intime opplysninger av seg selv eller andre på Internett.

Sovet i timen

-  Jeg tror ungdom har vanskelig for å ta innover seg at nettet faktisk er en varig lagringsplass, hvor «alle» i prinsippet kan få tak i informasjonen. Man mister eierskapet til informasjonen om seg selv med en gang det er ute på nettet. Utfordrende bilder eller intime opplysninger kan hefte ved navnet til den enkelte i lang tid framover, sier Skogrand.

Hun mener de voksne har sovet i timen når det gjelder å bevisstgjøre om nettbruk.

-  De voksne er opptatt av innhold på TV og at ungene ikke skal sitte foran PC-en når det er fint vær ute. De snakker aldri med dem om aktiviteten på nettet. Internett må ikke bli voksenfri sone der ingen regler gjelder, sier hun.

Elizabeth Skogrand stiller opp på nettmøte mandag 6. februar klokka 13.30. Du kan sende inn spørsmål på www.dagbladet.no.

b> VARSLER TILTAK: Barne- og familieminister Karita Bekkemellem.