Vil stoppe ny FN-resolusjon

Frankrike og Russland ble i går enige om å bruke «alle midler» for å stoppe en ny resolusjon i FN. I USA trekker man på skuldrene av møtet i Paris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS/NEW YORK (Dagbladet): Med eller uten FNs godkjenning er USA klar til å lede en «koalisjon av villige nasjoner» for å avvæpne Saddam Hussein. Det er den amerikanske holdningen til den franske, tyske og russiske erklæringen om å gå imot en FN-resolusjon som begrunner et militært angrep på Irak. Utenriksminister Colin L. Powell gjorde det helt klart i et intervju med russisk TV i går kveld.

Står sammen

- Vi vil ikke tillate at en planlagt resolusjon blir vedtatt. Russland og Frankrike, som faste medlemmer av Sikkerhetsrådet, vil ta sitt fulle ansvar, sa Frankrikes utenriksminister Dominique de Villepin i Paris i går.

Tysklands Joschka Fischer sa at han ikke kunne se hvordan man kan stoppe prosessen med resolusjon 1441 og ty til krig. Møtet i Paris i går kan bety at Frankrike og Russland nå har en felles forståelse om at de sammen vil legge ned veto i FNs sikkerhetsråd mot en resolusjon som åpner for et angrep mot Irak nå.

De tre utenriksministrene sa i en felles erklæring at de var imot væpnet makt i Irak, og at deres felles mål var en avvæpning, basert på resolusjon 1441.

Villepin noterte framskritt for inspektørene.

- Vi er ved et vendepunkt, sa Villepin. Men han la til at inspeksjonene ikke kunne foregå til evig tid.

Fortsatt tillit

Utspillet fra Frankrike, Tyskland og Russland kom neppe helt uventet i Washington D.C. Presidentens talsmann Ari Fleischer dempet på sin pressebriefing i Det hvite hus i går kveld viktigheten av de tre landenes nei til ny FN-resolusjon. Han sa at president Bush fortsatt har tillit til at resolusjonen vil bli vedtatt.