Vil stoppe reklamefilm

Et hvitt lykkelig barn i Norge og et sultent barn i Afrika. Dette er kinospotten de fem store hjelpeorganisasjonene har laget for å endre holdningene våre til Afrika. Nå vil Antirasistisk senter stoppe kinospotten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Denne kinospotten er med på å befeste fordommene våre, i stedet for å endre dem, sier Anantha Krishnan, leder for Antirasistisk senter. Han mener millionene som er brukt på å lage filmen, i stedet burde nyttes til å gi et mer nyansert bilde av Afrika.

Misbruk av barn

Spotten viser et friskt, hvitt og lykkelig barn med sang i bakgrunnen. Innslaget er klippet mot et innslag med et barn fra Afrika med grøt i koppen sin. Spotten avsluttes med teksten 'Vi vet hvem som trenger kontantstøtte'.

- Jeg føler at dette er misbruk av barn. Her blir barn brukt til å vekke avsky eller sympati. Denne filmen viser et 70-talls bilde av u-land. Afrika er så mye mer. Hvis man skal vise sultne barn må man også vise årsaken til fattigdommen, mener Krishnan.

Generalsekretær i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv, stiller seg undrende til at Antirasistisk senter vil stoppe reklamen:

- Jeg mener vi har behandlet gutten i Afrika med respekt. Dette er et bilde av en sterk og flott ungdom som er i en utsatt situasjon i Sør-Sudan. Jeg har selv møtt gutten, sier Mollekleiv.

Han forteller at det har blitt fjernet alternative bilder fra filmen som kan virke ydmykende.

Fjernet bilder

Henvisningen til kontantstøtten skal vise at vi har en selvsentrert norsk virkelighetsdebatt.

Kinospotten er en bare en del av en større holdningskampanje som skal sette fokus på de økende forskjellene i verden. Alle de fem store hjelpeorganisasjonene står bak kampanjen.

Mollekleiv forteller at Antirasistisk senter også har vært aktivt inne i planleggingen av kampanjen. Han presiserer at han respekterer Antiraistisk senters synspunkt.

MÅ STOPPES:</B> - Kampanjefilmen gir et feilaktig bilde av Afrika, sier Anantha Krishnan, leder for Antirasistisk senter.
IKKE SKOLEFJERNSYN:Norges Røde Kors har vært med på å lage kinosnutten. Generalsekretær Svein Mollekleiv mener det er umulgi å lage skolefjernsyn i løpet av 30 sekunder.