Vil stoppe skattelistene

Forretningsmann og fotballagent Einar Baardsen fra Randaberg utenfor Stavanger har stevnet Finansdepartementet for å få slutt på at skattelistene offentliggjøres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Baardsen tok ut stevning i juni ved Oslo byrett fordi han nekter å få sin ligning offentliggjort. Byretten har oversendt stevningen til Finansdepartementet for et tilsvar. Hos Regjeringsadvokaten, som svarer på vegne av departementet, regner man med at tilsvaret blir sendt i løpet av uka.

Hvis det i statens tilsvar blir klart at partene ikke er enige, kommer saken opp for Oslo byrett trolig på nyåret.

- Privatsak

- Hva en person har av inntekt og formue bør være en sak mellom personen og ligningsmyndighetene. I dag har vi en tabloidisering av folks private saker, sier Baardsen til Stavanger Aftenblad.

Ifølge ligningsloven er alle skattelister i dag tilgjengelige for offentlig innsyn. Hvis Baardsen når fram med sitt krav, kan det føre til endring av loven. Baardsen sier at han om nødvendig vil bringe saken videre til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Datatilsynet er også imot offentliggjøring av skattelistene. Finansdepartementet sa høsten 1997 nei til offentliggjøring av listene på internett fordi det ville blottstille enkeltmenneskers økonomiske situasjon.