Vil stoppe søndagsåpne butikker

HK-krav: - Minst 90 prosent blomster og planter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kirke- og undervisningsminister Trond Giske så rødt i sommer da flere av de store byggevarekjedene holdt søndagsåpent og en aksjonskomite med Maxbo-direktør Tom Borthen i spissen poserte i røde t-skjorter med Giske mobilnummer.

Kirke- og undervisningsminister er sjef for Helligdagsloven. Byggevarebransjen  var forbannet over at de selv måtte holde søndagsstengt mens hagesenterkjeden Plantasjen får selge stemorsblomster og hagestoler rett etter kirketid.

I Helligdagslovens paragraf 5 heter det at utsalgssteder som i det vesentlige selger "blomster, planter og andre hageartikler" kan  holde åpent på helligdager.

Men byggevarebransjen kan ikke selge hageriver og betongblandemaskiner på søndager, slik myndighetene har håndtert Helligdagsloven.

Nå vil LO-forbundet Handel og Kontor ta søndagen tilbake og stenge hagesentrene om søndagene også. Med mindre minst 90 prosent av varene er blomster og planter.

Snikutvidelse

Det må settes bom for søndagsåpne butikker, mener LO-forbundet Handel og Kontor. Nå ber de den rød-grønne regjeringen stramme inn helgedagsloven.

- Vi vil ta søndagen tilbake og fortsetter kampen for å stanse utglidningen mot mer søndagsåpent. Det må bli slutt på den stadige snikutvidelsen av vareutvalget i hagesentre som for eksempel Plantasjen, sier HK-leder Sture Arntzen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

 IKKE PÅ EN SØNDAG: Handel og kontor har latt seg provosere av byggevarekjedenes aksjon i sommer for søndagsåpne butikker. Her Tom Næss i jernvareavdelingen på Maxbo Stormarked på Vækerø i Oslo med noen av varene forretningen tilbød sine kunder rett etter kirketid. Foto: BJØRN SIGURDSØN, SCANPIX.
IKKE PÅ EN SØNDAG: Handel og kontor har latt seg provosere av byggevarekjedenes aksjon i sommer for søndagsåpne butikker. Her Tom Næss i jernvareavdelingen på Maxbo Stormarked på Vækerø i Oslo med noen av varene forretningen tilbød sine kunder rett etter kirketid. Foto: BJØRN SIGURDSØN, SCANPIX. Vis mer

Han viser til at sentrene selger stadig mer verktøy, møbler og andre varer - ikke bare
blomster og planter slik loven åpner for.

Minst 90 prosent planter

HK-lederen vil nå be den rødgrønne regjeringen ta inn en forskrift til loven om helgedagsfred som innebærer at minst 90 prosent av salgsvarene på søndager skal være blomster og planter.

Kampen mot søndagsåpne butikker blir et sentralt tema på landsmøtet i Handel og Kontor som starter lørdag.

- Folk har behov for et familieliv. Derfor bør færrest mulig være nødt til å jobbe på søndager, sier Arntzen.

Støtte fra NHO

Han får støtte fra arbeidsgiverhold. Direktør Harry Bjerkeng i NHO Håndverk er motstander av søndagsåpne butikker og beskriver det som misforstått liberalisme.

- Resultatet av flere søndagsåpne butikker blir en alvorlig konkurransevridning mellom de store kjedene og mindre fagbutikker, der kundeservice basert på solid bransjekunnskap står i høysetet, sier han, ifølge NTB.

Vil stoppe søndagsåpne butikker
GISKE SÅ RØDT: Denne aksjonen i sommer fra Maxbo-sjef Tom Borthen og kolleger ble for drøy kost for "søndagsminister" Trond Giske.
ENIGE: Her blir Handel og Kontor-leder Sture Arntzen (til høyre) enige med arbeidsgivermotparten NHO og forhandlingsleder Kim Nordlie om tariffoppgjøret for to år siden. Nå krever Handel og Kontor kraftig innskjerping av åpningstidene har butikker på søndag. NHO støtter Handel og Kontor i deler av kravet.