Vil stoppe streikende med pepperspray og plastkuler fra lufta

Gruveselskap skal allerede ha bestilt 25 pepperspraydroner.

TRAGEDIE: Bevæpnet politi kommanderer en skadd gruvearbeider under Marikana-opptøyene der politiet skjøt og drepte 34 gruvearbeidere. Foto: Reuters / NTB scanpix
TRAGEDIE: Bevæpnet politi kommanderer en skadd gruvearbeider under Marikana-opptøyene der politiet skjøt og drepte 34 gruvearbeidere. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sør-Afrika ble i 2012 rystet av hvordan politiet håndterte en stor streik blant arbeidere i selskapet Lonmins platinagruve i Marikana utenfor Johannesburg. Det hele endte med voldelige sammenstøt, der 34 streikende ble skutt og drept av politiet, og 78 ble såret. Politiet hevdet de handlet i selvforsvar.

Marikana-tragedien er den mest omtalte av hendelsene, men langt ifra det eneste tilfellet der sørafrikanske gruvearbeidere er blitt utsatt for vold.

En tillitsmann i Sør-Afrikas fagbevegelse ble i fjor høst skutt og drept i Marikana - etter en serie av andre voldshandlinger i platinaområdet nord i landet, som følge av en feide mellom NUM og den rivaliserende fagforeningen AMCU (Association of Mineworkers and Construction Union). Området er også nå lammet av streik - en streik som har pågått i flere måneder.

Nå skal et internasjonalt gruveselskap allerede ha anskaffet det siste verktøyet til å nøytralisere streikende: En drone som kan spraye pepperspray fra lufta.

4000 doser pepperspray Det sørafrikanske selskapet Desert Wolf nekter å opplyse hvem det er som har bestilt 25 eksemplarer - men hevder også en rekke andre gruveselskaper har vist interesse for det svært kontroversielle redskapet.

HAR FÅTT BESTILLING: Det sørafrikanske selskapet Desert Wolf nekter å opplyse hvem det er som har bestilt 25 eksemplarer - men hevder også en rekke andre gruveselskaper har vist interesse for det svært kontroversielle redskapet. Foto: Desert Wolf
HAR FÅTT BESTILLING: Det sørafrikanske selskapet Desert Wolf nekter å opplyse hvem det er som har bestilt 25 eksemplarer - men hevder også en rekke andre gruveselskaper har vist interesse for det svært kontroversielle redskapet. Foto: Desert Wolf Vis mer

Dronen markedsføres med at den er bygget for «å unngå et nytt Marikana», koster 280 000 kroner stykket, og skal kunne frakte 4000 paintball-baller med pepperspray. Ifølge BBC kan den også skyte plastkuler.

- Alle som var på Marikana vil heller at man skal bruke slike droner enn å skyte med skarpt. Folk som omtaler dronen som inhuman er idioter, sier Desert Wolf-talsmann Hennie Kieser til The Guardian.

Kieser opplyser at han selv var til stede på, eller ved, Marikana da tragedien fant sted - han fjernstyrte overvåkningsdroner som var i lufta mens de 34 ble drept.

Motbydelig Produktet møtes imidlertid med rasende kritikk fra flere hold. Det er uvisst om de som målbærer kritikken anser seg som «idioter».

- Det er hårreisende. Alle har rett til å streike. Hvem skal i så fall ta avgjørelsen om når en folkemengde skal sprayes ned med pepperspray? Det er helt absurd, sier den britiske advokaten James Nichol - som representerer de pårørende etter Marikana-tragedien.

STREIKER: Mange platina-arbeidere er nå i streik - en streik som har pågått i flere måneder. De kjemper for høyere lønn. Foto: AFP / NTB scanpix
STREIKER: Mange platina-arbeidere er nå i streik - en streik som har pågått i flere måneder. De kjemper for høyere lønn. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

- Dette er en motbydelig utvikling, sier Tim Noonan, talsperson for Den internasjonale fagforeningssammenslutningen ITUC til BBC.

Sørafrikanske myndigheter har ikke kommentert mulige droneanskaffelser. Men Rehad Desai, talsperson for støttekampanjen for Marikana og regissør for dokumentarfilmen «Miners Shot Down» er ikke i tvil om at pepperspraydronen kan være interessant:

- Myndighetene har lagt seg på en stadig mer autoritær linje. Det er bare å forvente at de vil anskaffe slikt utstyr. Men voldelig utstyr avler bare vold, slår Desai fast overfor The Guardian.

I SORG: En slektning av en av de rammede under Marikana trøstes under en minnestund i august 2012. Foto: Reuters / NTB scanpix
I SORG: En slektning av en av de rammede under Marikana trøstes under en minnestund i august 2012. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer