Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil stoppe taxfreesalg

Danske skattemyndigheter mener Norge bryter EU-retten hvis vi tillater ankomstsalg av taxfreevarer på norske flyplasser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Budsjettforliket mellom regjeringen og Frp la ikke hindringer i veien for ankomstsalg av taxfreevarer på norske flyplasser. Det betyr at vi kan vente med å kjøpe billig sprit, tobakk og kosmetikk til vi lander på Gardermoen eller Sola.

EU-kommisjonen

Taperne blir utenlandske taxfreeutsalg, og i særdeleshet Kastrup. Bare til Gardermoen kommer sytten fly daglig fra København.

Tidligere i høst fikk Finansdepartementet et kritisk brev fra det danske Skatteministeriet. Danskene mener forslaget bryter med en overenskomst om beskatning av reisegods mellom de nordiske landene. Ikke bare det: De mener at det vil være i strid med EU-retten å innføre ankomstsalg.

«Vi har forelagt problemstillingen for Kommissionen, der støtter den danske fortolkning af direktivet,» skriver departementssjef Peter Loft.

-  Vi forholder oss til at det foreligger en avtale mellom Norge, Sverige og Danmark om taxfreesalg og mener avgiftsfritt ankomstsalg vil være brudd på avtalen, sier Christina Faurby, leder av ministersekretariatet.

I brevet skriver også Loft at ankomstsalget ikke er forenlig med arbeidet om å få til en felles, høy alkoholbeskatning, et mål statsminister Bondevik tok opp i Nordisk Råd i begynnelsen av november.

Norsk salg i Norge

Svenske skattemyndigheter mener imidlertid at den nordiske avtalen ikke i seg selv er til hinder for taxfreesalg ved ankomst. Finansdepartementet mottok svenskenes og danskenes brev like før statsbudsjettet ble gjort ferdig, og valgte å fastholde sitt opprinnelige forslag. Den 19. oktober sendte Finansdepartementet svar til danskene, hvor det blant annet står:

«Slik vi ser det må det derfor være opp til Norge om det skal tillates avgiftsfritt salg av varer i Norge som de facto forbrukes i Norge.»

-  Alt tyder på at forslaget går igjennom i Stortinget. Hva vil deres reaksjon i så tilfelle være?

-  Vi har ennå ikke mottatt svar på brevet vårt fra det norske Finansdepartementet og vil ikke kommentere ditt spørsmål før det, sier Faurby i Skatteministeriet.

-  Men dere fikk jo et brev i oktober?

-  Vi mener at det ikke var et klart nok svar og avventer et nytt, sier hun.

HER SKAL DET BYGGES: Når taxfreeforslaget blir endelig vedtatt, begynner byggingen av et eget ankomstsalg ved enden av rulletrappa i ankomsthallen på Gardermoen hovedflyplass.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media