Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil stoppe ukultur på kommunale sykehjem

SVs Karin Andersen vil la det svi for kommunale sykehjem som bryter overtidsreglene.

LOVBRUDD: Den 28. februar i år skrev Dagbladet at svenske hjelpepleiere hadde gått ulovlig lange vakter uten overtidsbetaling ved Smestadhjemmet. Nå har sykehjemmet fått Arbeidstilsynet på besøk. Foto: Sveinung Uddu Ystad
LOVBRUDD: Den 28. februar i år skrev Dagbladet at svenske hjelpepleiere hadde gått ulovlig lange vakter uten overtidsbetaling ved Smestadhjemmet. Nå har sykehjemmet fått Arbeidstilsynet på besøk. Foto: Sveinung Uddu Ystad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nestlederen i Stortingets arbeids- og sosialkomité, Karin Andersen (SV), reagerer sterkt på Dagbladets artikler om bruk av fiktive timelister og brudd på overtidsbestemmelsene ved det kommunale Smestadhjemmet i Oslo.

Andersen vil ikke spekulere i hvor utbredt det er med fiktive timelister ved sykehjem som er eid av det offentlige.
-Men det er en ukultur som vi må stoppe, sier hun til Dagbladet.

Skarpere lut Slik Dagbladet skriver i dag, banket Arbeidstilsynet på hos Smestadhjemmet etter Dagbladets artikkel den 28. februar i år. Da skrev Dagbladet at enkelte medarbeidere rutinemessig hadde arbeidet opptil 15 timer i døgnet.

Arbeidstilsynet har senere varslet Oslo kommune om flere planlagte pålegg. Tilsynet krever nye rutiner for å hindre ulovlig arbeid ved hjemmet i framtida, og vil også ha en styrking av HMS-arbeidet (helse, miljø og sikkerhet).

Nå tar Karin Andersen til orde for at Arbeidstilsynet bør gi langt høyere overtredelsesgebyrer i saker om brudd på arbeidstidsbestemmelsene, slik at det virkelig svir.
- Jeg vet at dette foregår i stor stil, og det kommer til å fortsette hvis vi ikke setter inn skarpere lut, sier hun til Dagbladet.

- Hodeløst Karin Andersen lister opp flere tiltak mot brudd på arbeidstids- og overtidsbestemmelsene: Intensivert kontroll slik at flere tilfeller av sosial dumping blir avdekket, mulighet til å inndra ulovlig fortjeneste, solidaransvar for arbeidsgivere som bruker underleverandører, og en utvetydig plikt til å etterbetale uteblitt overtidsbetaling.

Hun mener den typen brudd på arbeidstidsbestemmelsene som Dagbladet har omtalt ved Smestadhjemmet skyldes en jakt på billige tjenester, som går på bekostning av kvaliteten.

- Dette handler dels om politikk, at man vil ha færrest mulig ansatte og flest mulig på anbud eller innleie. Jeg mener det er en hodeløs politikk, sier Karin Andersen.

Etterbetaler overtid Oslo kommune har lovet å utbetale de overtidstilleggene som i første rekke svenske hjelpepleiere har gått glipp av på grunn av den ulovlige praksisen ved Smestadhjemmet.
Disse pengene er ifølge tillitsvalgt Ellen Fjermestad ved Smestadhjemmet nå på vei til dem det gjelder.

HODELØST: - Man vil ha færrest mulig ansatte og flest mulig på anbud eller innleie. Jeg mener det er en hodeløs politikk, sier Karin Andersen om hvorfor overtidsbestemmelsene brytes på kommunale sykehjem. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
HODELØST: - Man vil ha færrest mulig ansatte og flest mulig på anbud eller innleie. Jeg mener det er en hodeløs politikk, sier Karin Andersen om hvorfor overtidsbestemmelsene brytes på kommunale sykehjem. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media