Vil stoppe USAs første sprøyterom

I Philadelphia jobbes det med å starte opp USAs første brukerrom, der rusmisbrukere kan få sprøytet inn heroin under tilsyn. Dette er myndighetene imot.

GODT BRUKT: Sprøyterommene for stoffmisbrukere er et populært tilbud, her fra sprøyterommet i Hausmannsgate i Oslo. Foto: Tore Meek / SCANPIX
GODT BRUKT: Sprøyterommene for stoffmisbrukere er et populært tilbud, her fra sprøyterommet i Hausmannsgate i Oslo. Foto: Tore Meek / SCANPIXVis mer

Det amerikanske justisdepartementet har gått til sivilt søksmål for å stoppe landets første sprøyterom der rusavhengige kan få injisert heroin under tilsyn, melder Reuters.

Slike stasjoner blir opprettet for å forhindre overdoser og begrense infeksjoner. Europa, inkludert Norge, og Canada har lenge hatt slike brukerrom, men ikke USA.

Philadelphia er, ifølge AP, en av byene med flest dødsfall som følge av overdoser, med mer enn 1000 dødsfall per år.

Ulovlig

Søksmålet kommer som følge av at myndighetene mener det vil foregå ulovlig narkotikabruk i sprøyterommet.

- Å normalisere bruken av ulovlige og dødelige stoffer som heroin og fentanyl er ikke løsningen, sa William McSwain den amerikanske regjeringsadvokaten på en pressekonferanse onsdag denne uken, ifølge AP.

Han mener forkjemperne for tiltaket heller burde prøve å endre loven.

Søksmålet kommer dagen etter at president Donald Trumps State of the union-tale, der han blant annet nevnte at de jobber mot å eliminere HIV. Brukerrommene bidrar til å redusere HIV-infeksjoner.

Vil redde liv

Ronda Goldfein, direktør i styret som vil opprette brukerrommet, mener at et slikt brukerrom ikke bryter loven. Hun mener at loven ikke er til for å hindre en medisinsk klinikk som fokuserer på å redde liv og å hjelpe avhengige mennesker med behandling.

Hun sier til BuzzFeed News at de var forberedt på søksmålet.

- Vi mener at dette er tillatt i henhold til føderal lov, og formålet med et overvåket forbruk er å redde liv.

Sprøyterom i Norge

I Norge finnes det to slike sprøyterom, ett i Oslo og ett i Bergen.

Ifølge Oslo kommune ble prøveordningen med sprøyterom opprettet i 2005, og fra og med 2010 ble det åpent for alle kommuner å opprette sprøyterom.

Ifølge EU sitt overvåkningssenter for narkotika , er brukerom tilgjengelig i 56 byer i 6 EU-land.

Ifølge rapporten er det bevist at slike brukerrom har positive effekter som redusert risikoatferd, færre overdosedødsfall og redusert smitte av infeksjoner. Rommene kan også bidra til å redusere den synlige narkotikamisbruken.