Vil stoppe uvaksinerte på grensa:
- Kraftig provosert

Frp reagerer kraftig på at utenlandsfødte dominerer blant innlagte med corona. Nå vil de stoppe uvaksinerte på grensa.

PROVOSERT: Frp-politiker Erlend Wiborg mener vi må kunne stille strengere krav til utlendinger som vil inn i Norge. Tall fra FHI viser at utenlandsfødte er overrepresentert blant innlagte med covid-19. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
PROVOSERT: Frp-politiker Erlend Wiborg mener vi må kunne stille strengere krav til utlendinger som vil inn i Norge. Tall fra FHI viser at utenlandsfødte er overrepresentert blant innlagte med covid-19. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Dagbladet skrev mandag om hvordan personer født i utlandet nå står for hele økningen i nye innleggelser med corona. Mens antallet norskfødte nyinnlagte faller, økte antallet pasienter født i utlandet med 44 prosent i uke 49.

Innvandringspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Erlend Wiborg, reagerer kraftig på tallene.

- Jeg synes det er provoserende rett og slett. Hele samfunnet har virkelig vært utsatt for heftige prøvelser: kraftig nedstenging, folk som mister jobben, og folk som ikke får holdt kontakt med det sosiale nettverket.

- Det tærer på folk og næringsliv, fortsetter Wiborg.

- Vidåpent

De siste ukene har fire av ti innlagte med covid-19 vært uvaksinerte. Samtidig er utenlandsfødte sterkt overrepresentert på statistikken over de som ikke er vaksinerte i Norge.

- Helsemyndighetene er klare på at de som er uvaksinerte har en mye høyere risiko for å bli alvorlig syke av coronaviruset, og da kan ikke de som er gjester i vårt land bidra til økt press på helsevesenet, sier Wiborg til Dagbladet.

Vil stoppe uvaksinerte på grensa:- Kraftig provosert

Frp-politikeren krever nå at regjeringen og myndighetene tar harde grep for å få bukt med utviklingen.

- Det som provoserer meg kraftig er at grensene er vidåpne for innvandrere som er uvaksinerte. Da må vi gjøre som mange andre land: Skal du slippe inn i Norge må du være fullvaksinert og ha avlagt negativ test, sier Wiborg.

Helt konkret foreslår Frp at det innføres krav om dokumentasjon om at man er fullvaksinert for alle som kommer til Norge. I tillegg må alle framvise en negativ coronatest som er tatt innen 24 timer før ankomst. Kravene skal også gjelde tilreisende fra EU-land.

Uenighet om grensetesting

- Det er krav som andre land har, og det er selvfølge at Norge skal ha ha det samme, sier Wiborg og fortsetter:

- Her snakker vi om innvandrere som drar frivillig til Norge, da må vi kunne stille krav til dem, i hvert fall når de legger så mye beslag på helsevesenet som de nå gjør.

I dag krever myndighetene at alle som krysser grensa til Norge må registrere seg og teste seg ved ankomst, også norske statsborgere. Alle som ikke er vaksinert må teste seg i løpet av de 24 timene før de ankommer Norge.

Onsdag publiserer Helsedirektoratet svar på oppdrag om vurdering av innreisetiltak fra Helse- og omsorgsdepartementet.

De mener systemet for test etter grensepassering fungerer godt for øyeblikket. FHI er uenige med direktoratets vurderinger, og anbefaler at testkravet for alle reisende fjernes.

Wiborg mener det vi kunne vært i en bedre situasjon hvis ikke vi hadde latt uvaksinerte utlendinger slipper inn i landet.

- Begrunnelsen på mye av innstrammingene er at man er bekymret for intensivkapasiteten. Utenlandsfødte står for en så vesentlig andel av den begrensede kapasiteten så bidrar det til at resten av landet må ha strengere tiltak og mer nedstenging enn man kanskje kunne hatt.

- Du mener vi kunne unngått nedstengningen hvis ikke det var for uvaksinerte utenlandsfødte?

- Ja, selvfølgelig. Hadde du hatt færre innlagte, så kunne du hatt mindre strenge tiltak.

- Uheldig utvikling

Tall fra FHI viser at 79 av de 208 nye pasientene som ble innlagt på sykehus med covid-19 i uke 49 var født i utlandet. Samtidig er vaksinasjonsgraden i gruppa langt lavere enn i resten av befolkningen.

Mens hele 92 prosent av voksne født i Norge er fullvaksinerte, har bare fire av ti av dem som er født i Polen, og 43 prosent av dem født i Litauen fått to vaksinedoser.

Overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet sier til Dagbladet at tallene tegner et kjent bilde, men at utviklingen er bekymringsfull.

POSITIVT: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier det har kommet flere gode pandeminyheter den siste tiden. Vis mer

- Vi har mesteparten av epidemien sett at innvandrere er overrepresentert blant sykehusinnlagte, blant annet fordi vaksinasjonsdekningen er lavere i noen grupper av innvandrerbefolkningen. Utviklingen er uheldig, og vi oppfordrer sterkt til at uvaksinerte tar den første dosen snarest.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad bekrefter at lavere vaksinasjonsgrad trolig er årsaken til at utenlandsfødte er overrepresentert blant de innlagte.

- Det er godt kjent av vaksinedekningen i blant annet Øst-Europa er lavere enn i Norge, og derfor er det ikke så underlig at mange med utenlandsk bakgrunn som bor eller oppholder seg i Norge har lav vaksinedekning. Det ser vi på den høye andelen uvaksinerte som er innlagt på sykehus.

Ikke for nordmenn

Erlend Wiborg i Frp understreker at kravet ikke skal gjelde for nordmenn.

- Vi har ikke vaksinetvang, i Norge, og det er bra. Norske borgere skal selvfølgelig kunne slippe inn i Norge som de vil.

Statssekretær Hans-Petter Aasen (Sp) i Justis- og beredskapsdepartementet svarer på vegne av justisminister Emilie Enger Mehl.

- Regjeringen vurderer smittesituasjonen fortløpende, herunder ulike tiltak som anses nødvendige. Helseetatene har så langt ikke anbefalt å gjeninnføre innreiserestriksjonene som ble avviklet tidligere i høst. Innreiserestriksjonene ble da erstattet med krav til innreiseregistrering, krav til test ved/etter ankomst og innreisekarantene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer