Vil stoppe valgstemmer fra hjemme-pc

- Bryter med prinsippet om hemmelig valg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Både Høyre og jussprofessor Eivind Smith er kritiske til prøveprosjektet der du kan sitte hjemme foran PC-en og stemme ved kommune- og fylkestingsvalget i 2011.

Myndighetene ønsker at flere unge skal stemme, og vil som et ledd i dette tilby folk å kunne stemme hjemme fra sin egen PC.

Problemet er at dette åpner for at foreninger, interesseorganisasjoner og menigheter kan sette opp en PC i sine lokaler og la folk stemme der.

Uten at det er et krav om at ingen skal se hva man stemmer på, som i et ordinært valglokale, skriver Aftenposten.

- Dette forslaget må trekkes, sier Trond Helleland (H) i justiskomiteen på Stortinget.


- Bryter med hovedregelenHelleland er valgobservatør i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og reiser rundt og overvåker valg.

- Dette bryter jo mot selve hovedregelen vi følger. I valghåndboken fra OSSE står det svart på hvitt at «enhver stemmegivning utenfor stemmelokalet kompromitterer prinsippet om hemmelig valg», sier Helleland.

Han får støtte fra jussprofessor Eivind Smith ved Universitetet i Oslo. Han har laget en uavhengig betenkning på oppdrag fra Høyre og er krystallklar i sine konklusjoner.

- Skrinlegg forslaget. I hvert fall den biten som går på e-valg utenfor valglokalene. Det kan godt hende man kan få til en elektronisk ordning innenfor. Men dette handler om grunnleggende tillit til valgsystemet i Norge, sier Smith.

Kommunaldepartementet mener ordningen ikke bryter med internasjonale forpliktelser, og viser til at ordningen med e-valg inkluderer en angrefrist. Det betyr at selv om man har stemt via e-valg, kan man på valgdagen møte opp og stemme og dermed ugyldiggjøre den elektroniske stemmegivningen.

(NTB).