Vil stoppe våpenelskere ved å «selge» geværet til massemorder

Ny video vekker oppsikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ville du ha vurdert å kjøpe et våpen som var blitt brukt under en skolemassakre? Eller et som et barn har brukt til å skyte sin ni måneder gamle lillebror?

I forrige uke åpnet en ny våpenbutikk på Manhattan i New York med nettopp denne «forretningsidéen»: Alle våpnene butikken solgte hadde en forhistorie.

Vil avskrekke Butikkens formål var ikke å selge våpen, snarere tvert i mot var det å hindre at flere våpen finner veien inn i amerikanske hjem.  

Det var organisasjonen States United To Prevent Gun Violence som åpnet butikken, som holdt dørene åpne i to dager før de stengte igjen.

Blant våpnene i butikken var et som de hevdet hadde tilhørt Adam Lanza.

Han skjøt og drepte 20 førsteklassinger og seks voksne på skolen Sandy Hook, før han tok sitt eget liv i desember 2012. 20-åringens fascinasjon for vold var tydelig allerede da han gikk på barneskolen. I en skolestil Adam Lanza skrev da han gikk i femteklasse, sier en av rollefigurene «Jeg liker å skade mennesker ... spesielt barn».

- Farligere med våpen Kundenes reaksjoner da de ble kjent med forhistorien til våpnene ble filmet. Videoen brukes nå i kampen mot den liberale våpenlovgivningen. 

- Målet vårt var å få folks oppmerksomhet. Våpeneiere tror ofte at det gjør dem tryggere, men å ha en pistol hjemme øker faktisk risikoen for drap, selvmord og vold i hjemmet, sier våpenmotstanderen Leah Gunn Baratt til Washington Post

«Et hvert våpen har en historie. La oss unngå å repetere den,» er mottoet deres. 

Videoen har i løpet av få dager blitt sett over 2,5 millioner ganger.  

Rett til å bære våpen USAs andre grunnlovstillegg gir landets borgere rett til å bære våpen. 

President Barack Obama mislyktes i sitt forsøk på å stramme inn føderale våpenlover etter Sandy Hook-massakren i 2012, men på delstatsnivå er det skjedd innstramminger.

Det er 90 våpen per 100. innbygger i USA, ifølge Wikipedia. Til sammenlikning er tallet for Norge 31,3.