Vil storme Area 51: - La oss se

Facebook-spøken kan ende opp med å samle flere hundre tusen mennesker. Nå advarer det amerikanske luftforsvaret alle som vil prøve å bryte seg inn på Area 51.

HEMMELIG: Area 51 i Nevada har vært tema for både diskusjoner og konspirasjonsteorier i flere tiår. Foto: Rex Shutterstock / NTB Scanpix
HEMMELIG: Area 51 i Nevada har vært tema for både diskusjoner og konspirasjonsteorier i flere tiår. Foto: Rex Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Det startet som en spøk på Facebook, men har tatt helt av. Resultatet kan bli et overveldende problem for amerikanske myndigheter og militæret. For nå har en astronomisk mengde mennesker kastet seg på, og vil tilsynelatende storme høysikkerhetsområdet kjent som Area 51 i Nevada, skriver Washington Post.

Lørdag formiddag har mer enn 600 000 sagt at de vil delta på arrangementet.

Oppfordringen på Facebook-arrangementet er kort, men klokkeklar: Vi møtes ved Area 51s turistsenter om morgenen den 20. september, og planlegger vår inngang. Vi kan løpe raskere enn kulene deres. La oss storme Area 51, de klarer ikke å stoppe oss alle. La oss se romvesenene.

Konspirasjonsteoriene

Hva som befinner seg bak murene på det strengt bevoktede området, har vært tema for diskusjoner i flere tiår. Konspirasjonsteoriene har vært mange, og strengt hemmelighold fra amerikanske sikkerhetsmyndigheter, har på ingen måte bidratt til å dempe rykteflommen.

I en årrekke benektet til og med myndighetene at området eksisterte. I 2013 kom derimot bekreftelsen fra CIA. Påstanden var imidlertid at det bare er snakk om et testsenter for luftforsvaret, og nevnte ingenting om forskning relatert til utenomjordisk liv slik mange hevder pågår bak de strengt bevoktede gjerdene.

Ifølge Washington Post ble det på nytt blåst liv i konspirasjonsteoriene i 2017, da Pentagon gikk ut og bekreftet at det pågår et forskningsprogram til flere hundre millioner kroner ved Area 51.

«The Advanced Aviation Threat Identification Program» ble opprettet i all hemmelighet i 2007, med mål om å undersøke spesielle trusler knyttet til luftfart, noe som raskt ble oppfattet som UFO-forskning.

Frykter konsekvensene

Etter hvert som hundretusener av mennesker har meldt sin ankomst, har diskusjonen rundt arrangementet dreid i retning av at det ikke er alvorlig ment. Hvor mange som likevel vil ta oppfordringen på alvor, er imidlertid uvisst.

Enkelte av dem som har vist interesse, ser imidlertid ut til å ha blitt smått nervøse for hva amerikanske myndigheter kan finne på overfor dem som melder seg på arrangementet. En av dem, Jackson Barnes, som står har skrevet følgende på arrangementets side:

- P.S. Hallo amerikanske myndigheter, dette er en spøk, jeg har ingen intensjon om å gjennomføre denne planen. Jeg tenkte bare det ville være morsomt og gi meg noen likes. Jeg er ikke ansvarlig dersom folk faktisk møter opp og stormer Area 51.

UFO: Etter to år med etterforskning har chilenske myndigheter frigjort video og rapporter etter at et helikopter fanget bilder av et ukjent objekt i november 2014. Video: CEEFA Vis mer Vis mer

- Klare til å beskytte

Og den enorme oppmerksomheten i sosiale medier har heller ikke gått hus forbi hos det amerikanske militæret. Talsperson hos luftforsvaret, Laura McAndrews, sier til Washington Post at de er klar over arrangementet. Hvilke grep de vil gjøre opp imot eventuelle deltakere, vil hun derimot ikke gå detaljert inn på.

Hun advarer imidlertid dem som måtte tenke på å gjennomføre stuntet, om å ikke prøve seg.

- Area 51 er et treningsfelt for det amerikanske luftforsvaret, og vi vil advare alle mot å prøve å komme seg inn på området. Luftforsvaret står alltid klart til å beskytte USA og dets eiendeler, sier McAndrews til avisa.