Vil storme banker og angripe arbeidere

5000 politimenn skal hindre sinte demonstranter i å lage krig i Londons gater.

FOLK FØRST: Maskerte demonstranter deltok i lørdagens protestmarsj «Put People First» i forkant av G20-møtet. Foto: AFP PHOTO/SHAUN CURRY/SCANPIX
FOLK FØRST: Maskerte demonstranter deltok i lørdagens protestmarsj «Put People First» i forkant av G20-møtet. Foto: AFP PHOTO/SHAUN CURRY/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet): 5000 politifolk skal sørge for at det to dager lange G20-toppmøtet i London går som planlagt.

Titusenvis er ventet å delta i demonstrasjoner mot toppmøtet, som finner sted midt oppi den verste finanskrisen siden depresjonen på 1930-tallet.

Ansatte i Londons finansdistrikt er blitt bedt om å tone ned klesstilen og holde seg hjemme, for å unngå å provosere demonstrantene, melder BBC.

Vil storme banker
Globaliseringsmotstandere, miljøaktivister, anarkister og andre som vil ha endringer i det globale, finansielle systemet har planlagt dagens aksjoner i lang tid.

De første demonstrantene begynte å samle seg i morges klokka sju. Så langt har alt gått rolig for seg.

En pansret bil som fraktet demonstranter ble stanset av politiet i morges. Bilen ble stanset utenfor hovedkvarteret til Royal Bank of Scotland.

London-politiet sier det store flertallet av demonstrantene vil nøye seg med å gjennomføre fredelige aksjoner. Men politiet er samtidig bekymret for mindre grupper som har varslet voldelige aksjoner.

Noen av demonstrantene vil gå under slagord som «Heng en bankmann» og «Storm bankene».

I bloggosfæren har anarkister skrevet flere innlegg om hvordan de skal storme banker, angripe folk som jobber i Londons finansielle distrikt og ta tilbake gatene. Det levnes liten tvil om at enkelte av demonstrantene ønsker å framprovosere sammenstøt med politiet, skriver The Times.

Mistenkelig gjenstand
Den britiske anarkistgruppen «Whitechapel Anarchist Group, Class War and the Wombles» har holdt hemmelige møter for å diskutere taktikk under demonstrasjonene.

Planen deres er å organisere seg i små grupper, som via SMS-varsling, slår til mot politi der det vil være mulig å trenge gjennom sikkerhetssperringene.

Aktivister har også publisert kart med detaljer over hvor banker, finansinstitusjoner og advokatfirmaer er lokalisert. Noe som har skapt frykt for at disse selskapene er mål for voldelige aksjoner og hærverk.

I morges ble en mistenkelig gjenstand funnet utenfor Bank of Englands lokaler. Ifølge CNNs reporter gikk det av en kontrollert eksplosjon kort tid etter at pakken ble funnet.

TITUSENVIS: Lørdag deltok 35 000 i demonstrasjonene, en indikasjon på hva London-politiet må forberede seg på i dag og i morgen. Foto: AFP PHOTO/LEON NEAL/SCANPIX
TITUSENVIS: Lørdag deltok 35 000 i demonstrasjonene, en indikasjon på hva London-politiet må forberede seg på i dag og i morgen. Foto: AFP PHOTO/LEON NEAL/SCANPIX Vis mer

En talsperson for banken sier de ansatte ikke ble evakuert fra bygget.

Sikkerhet for 100 millioner
Den omfattende sikkerhetsoperasjonen har en prislapp på over 80-100 millioner kroner.

London-politiet sier de vil forsøke å overvåke demonstrantene ved å ha folk i gatene med håndholdte videokameraer. Helikoptre vil overvåke demonstrasjonene fra lufta.

40 væpnede kortesjer vil frakte verdens mektigste politiske ledere, mens 1200 livvakter og annet sikkerhetspersonell skal sørge for sikkerheten til lederne.

I går ankom president Barack Obama og hans kone Michelle London på det første Europa-besøket etter at han ble valgt. I løpet av dagen skal Obama ha møter med både Russlands president Dmitrij Medvedev og den kinesiske presidenten Hu Jintao.

Selv om opptakten til G20-møtet har vært preget av beskyldninger om hvem som har skylda for finanskrisen og hvilke tiltak som bør settes inn, er det ventet at Obama vil få en god mottakelse hos sine europeiske allierte.

Regulering av det internasjonale finansmarkedet vil være et av de viktigste temaene G20-landene skal diskutere når møtet starter i ettermiddag.

I DOWNING STREET: Barack Obama og hans kone Michelle på besøk hos statsminister Gordon Brown og kona Sarah. Foto: AP Photo/Matt Dunham/SCANPIX
I DOWNING STREET: Barack Obama og hans kone Michelle på besøk hos statsminister Gordon Brown og kona Sarah. Foto: AP Photo/Matt Dunham/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer