Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil storme Loch Ness i jakt på «Nessie»

- Klarer ikke å gjemme seg for oss alle.

FALSKT: I årevis trodde mange at dette bildet viste «Nessie». Selv om det i ettertid viste seg å være falskt, har mange fremdeles tro på at sjøormen i Loch Ness eksisterer.Foto: AP
FALSKT: I årevis trodde mange at dette bildet viste «Nessie». Selv om det i ettertid viste seg å være falskt, har mange fremdeles tro på at sjøormen i Loch Ness eksisterer.Foto: AP Vis mer

Nesten 20 000 personer har kastet seg på. Ikke før har oppmerksomheten rundt et amerikansk initiativ til å storme Area 51 lagt seg, så har et nytt forsøk på å samle en folkemasse for å avsløre et av verdens store mysterier dukket opp. Denne gang er det Skottlands mytiske monster, «Nessie», som skal avsløres. Det skriver BBC.

Helt siden 1933 har blant annet journalister, geologer og fiskere lagt ut på ekspedisjon til den skotske innsjøen etter at et ektepar fortalte at de så et enormt dyr som snodde seg langs sjøens overflate.

- «Nessie» klarer ikke å gjemme seg for oss alle, skriver initiativtakeren Bryan Richards, som på Facebook-arrangementet maner til en endelig oppklaring etter nesten 100 års fascinasjon.

Advarer de som vil prøve

Mange har gjennom åra hevdet å ha sett sjøormen i Loch Ness, og det dukker stadig opp nye bilder og filmer fra fotografer som hevder å bevise sjøuhyrets eksistens. Forskere og eksperter avkrefter imidlertid funnene like ofte, men 21. september kan altså bli dagen hvor Skottlands store mysterium oppklares.

Storbritannias svar på Redningsselskapet, RNLI, har imidlertid allerede uttrykt bekymring for initiativet om å storme innsjøen, skriver BBC.

GÅR VERDEN RUNDT: 53 år gamle Richard Collis filmet i 2014 denne videoen ved Loch Ness. Lykkejegerne gir ikke opp jakten på «Nessie», men marinbiolog mener opptaket nok heller ikke denne gangen viser en sjørorm. Video: Mirror/Bulls Vis mer Vis mer Vis mer

Den frivillige redningsaksjonen er helt klare på at dersom hundrevis, eller til og med tusenvis av mennesker møter opp, vil de ikke være i nærheten av å ha kapasitet til å håndtere det enorme redningsarbeidet man risikerer å få.

Iskaldt

Med en gjennomsnittstemperatur i vannet på seks grader, er det liten tvil om at store problemer kan oppstå dersom mange faller i vannet. Temperaturen er heller ikke det eneste som bekymrer redningsmannskapene.

- Loch Ness ser nok litt mindre farlig ut enn å storme Area 51, men vi har våre farer her også. Og selv om livbåten vår har stor kapasitet, vil vi nok få problemer med så mange deltakere, sier en talsmann for RNLI til BBC.

Han peker i tillegg til det kjølige vannet på både flere meter høye bølger og at innsjøen er mer enn 200 meter dyp.

Lovte danske svar

Loch Ness' enorme størrelse og dybde er nettopp noe av det som har fascinert mange i jakta på «Nessie». Seinest i fjor sommer troppet danske forskere fra Naturhistorisk museum opp og lovte et svar på mysteriet.

Forskerne ville kartlegge det biologiske livet i ved å hente vannprøver fra sjøen og analysere DNA-spor fra dyr og planter.

En annen som allerede har hevdet å ha bevist monsterets eksistens, er skipper George Edwards. Etter å ha jaktet på «Nessie» i 26 år, fikk han i 2014 endelig bildet som han mener beviser Loch Ness-monsterets tilstedeværelse, skrev Daily Mail.

Han befant seg i båten sin «Nessie Hunter» da han tok bildet av hva som ser ut som en mørk kul som vaker opp og ned i vannet før den forsvinner ned i dypet.

- Jeg er overbevist om at jeg så Nessie. Jeg tror på disse dyrene. Det er altfor mange mennesker som har sett dem over så lang tid, sa han den gang til avisa.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media