Vil straffe de rikeste

Arbeiderpartiet vil legge fram beinharde krav om økt skatt for de rikeste i budsjettforhandlingene med regjeringen. Kravene er så tøffe at en regjeringskrise kan bli uunngåelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen klokka 09.00 starter regjeringspartiene budsjettforhandlingene med Ao i Stortinget. Dagbladet kjenner innholdet i de tøffe skatteskjerpelsene Arbeiderpartiet vil kreve for å inngå et budsjettforlik med Bondevik-regjeringen. Aps krav er så knallharde at regjeringspartiene vil få store problemer med å godta dem. Dermed rykker en regjeringskrise denne høsten ett skritt nærmere.

Aksjeskatt

Skattekrav 1:

I går kveld fikk Dagbladet bekreftet at Arbeiderpartiet vil kreve en gjeninnføring av skatt på aksjeutbytte. Skatten skal være 14 prosent. Dette vil ramme de rike aksjeeierne i Norge. Arbeiderpartiets krav er identisk med det forslaget den daværende Ap-regjeringen lanserte høsten 2000. Etter tøffe forhandlinger med sentrumspartiene ble skattesatsen redusert til 11 prosent. Skatten ga staten en ekstra inntekt på en drøy milliard i 2001.

Dagens Bondevik-regjering fjernet utbytteskatten i fjor høst.

Skattekrav 2:

I tillegg vil Ap på dagens møte i stortingsgruppa vedta to eller tre andre skattekrav som skal legges fram på regjeringspartienes forhandlingsbord. Etter det sentrale Ap-kilder sier Dagbladet vil dette være konkrete «kakse»-skatter, som skal ramme de rikeste i landet. Først i dag skal partiet avgjøre hvilke skatter dette er. Det vil etter hva Dagbladet kjenner til være aktuelt med skjerpelser i opsjonsbeskatningen og fjerning av aksjerabatter.

I tillegg vurderer Ap å kreve en endring i den såkalte 80-prosent regelen, som i dag er et skatte-smutthull for folk med store formuer.

Regelen innebærer at en pensjonist med et vanlig hus og 750.000 kroner i banken får en skatteprosent på formuen sin som er høyere enn det Rimi-Hagen og Kjell Inge Røkke fikk i fjor, ifølge beregninger Aftenposten har gjort tidligere i høst.

Tøffe krav

Etter det Dagbladet kjenner til er ikke Arbeiderpartiet villig til å forhandle bort disse skattekravene med regjeringspartiene.

  • For det første vil skattene innebære flere milliarder i økt skatteinntekt som kan deles ut igjen til svakere grupper i samfunnet.
  • For det andre mener Ap det er en viktig symboleffekt at de rikeste må betale mer skatt for å hjelpe andre grupper i samfunnet.

Dette er usedvanlig dårlige nyheter for Kjell Magne Bondevik og regjeringspartiene. Dersom regjeringen ønsker et budsjettforlik med Arbeiderpartiet må de altså gjeninnføre skatteskjerpelser de gikk til valg på for å fjerne.

Høyre vil få de største kvalene. Valgkampslagordet «skatte og skole», står i fare for å bli uthulet hvis skatteøkninger nå gjeninnføres.

Regjeringskrise

Den politiske situasjonen i Stortinget blir nå dramatisk. Uten budsjettenighet med Ap, er SV den siste og eneste uprøvde flertallsmulighet for regjeringen. Men den er det få som tror på.

Budsjetthøsten kan dermed ende som i fjor, at Kjell Magne Bondevik stiller kabinettspørsmål på budsjettet. Det vil si at regjeringen går av hvis ikke stortingsflertallet støtter regjeringens budsjett.

I tillegg til skattekravene vil Arbeiderpartiet kreve budsjettendringer på flerfoldige milliarder kroner før det blir aktuelt å forhandle videre.

Stoltenbergs generelle kommentar til pressen i går var:

- Regjeringens budsjett er et usosialt høyrebudsjett som må endres betydelig hvis det skal være aktuelt for oss med videre forhandlinger. Det må gjøres vesentlig mer for å unngå økende arbeidsløshet og problemer i industrien, vi må fjerne de usosiale kuttene til uføretrygdede, eldre og arbeidsledige, og det må gjøres mer for skole og eldreomsorg i kommunene, sa Stoltenberg.

Carl I. Hagen er nå så sur på regjeringen at nye budsjettforhandlinger med Frp nesten er umulig. Derfor ligger det nå et betydelig press på regjeringspartiene for å få til en avtale med Arbeiderpartiet.

- Ikke grunnlag

Håpet til regjeringspartiene er at Ap har så lite lyst til å overta regjeringsmakta selv Ap vil gå med på en budsjettavtale.

Men denne logikken vil ikke Stoltenberg godta.

- Det er ikke noe grunnlag for noen annet enn en høyredominert regjering i denne stortingsperioden så lenge KrF har valgt å samarbeide med Høyre, slår Stoltenberg fast.

OMSVERMET: Jens Stoltenberg var i vinden på Stortinget i går - etter at det ble kjent at han er beredt til å møte regjeringspartiene til budsjettsamtaler i morgen. Den påtroppende Ap-lederen fikk for første gang på lenge ogsåp en god nyhet i går: En meningsmåling gjort for TV 2 viser at Stoltenberg er den de fleste vil ha som statsminister.