Vil straffe foreldrene

Foreldre som ikke stanser sine opprørske barn vil bli straffet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trusselen kom fra Frankrikes president Jacques Chirac i hans tale til nasjonen seint i går kveld.

-  Foreldreautoritet er viktig. Familiene må være sitt ansvar bevisst. De som nekter burde straffes slik loven tillater, sa president Jacques Chirac i den første fjernsynssendte talen til nasjonen siden opprøret begynte 27. oktober. Han opplyste at justismyndighetene er varslet om retten til å gripe inn dersom ikke foreldrene nå stanser sine barn og lærer dem respekt for loven.

-  Alle må være klar over at loven ikke kan brytes uten konsekvenser, slo den franske presidenten fast.

I går kveld forberedte fransk politi seg på nok en natt med uro, selv om omfanget nå er mye mindre enn for ei uke siden. Det ble i går kveld meldt om spredte bilbranner i Paris.

Forsonende

Men Chirac forsøkte også å komme de rebelske ungdommene fra innvandrerdominerte bydeler i møte og varslet kamp mot den rasismen og diskrimineringen disse ungdommene møter i Frankrike.

-  Vi er alle klar over diskrimineringen. Vi kan ikke bygge noe varig uten å bekjempe denne giften i samfunnet, sa Chirac. Han varslet at regjeringen vil starte et program for yrkesopplæring og at 50 000 ungdommer vil få dette tilbudet i 2007.

-  Jeg vil si til barna i vanskelige nabolag, uansett deres opprinnelse, så er de alle døtre og sønner av Republikken, sa Chirac.

Hard hånd

Men presidenten som er hardt presset fra den ekstreme høyresiden i Frankrike, slo fast at jernhansken fortsatt er rådende politikk overfor dem som brenner biler i gatene. Bare timer før talen til nasjonen vedtok da også regjeringen å utvide unntakstilstanden fra tolv dager til tre måneder.

Det betyr at lokale myndigheter med loven i hånd kan innføre portforbud og gjennomføre ransaking av private hjem dag og natt helt fram til februar.

Den siste uka har det vært tegn til at opprøret er på nedadgående. Antallet biler som er stukket i brann har sunket fra over 1000 hver natt til 284 natt til mandag.

ADVARER: President Jacques Chirac.