Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil straffe Frankrike

Colin Powell vil ikke invitere Jacques Chirac på burgere og cola i Det hvite hus i nærmeste framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske utenriksministeren Colin Powell svarte enkelt og greit «ja» på spørsmål fra amerikansk TV om det vil få konsekvenser for Frankrike at landet frontet motstanden mot angrepet på Irak.

- Vi må vurdere alle sider ved vårt forhold til Frankrike i lys av det som er skjedd, sa Powell til TV-stasjonen PBS.

Sanksjoner mot Frankrike ble drøftet på et møte mellom høyere amerikanske embetsmenn i Washington mandag.

Ett av tiltakene som drøftet, er å omgå Frankrikes veto i NATO.

Det skjedde tidligere i år, da NATOs forsvarsplanleggingskomité , ikke NATOs råd, besluttet å støtte Tyrkia med forsvarsutstyr. I forsvarsplanleggingskomiteen er Frankrike, som eneste NATO-land, ikke medlem.

Strykes fra gjestelisten?

Vel så viktig er forslaget om å redusere de politiske kontaktene mellom de to landene. Washington skal ha drøftet å stryke Frankrike fra gjestelisten når Washington holder sine regelmessige politiske samtaler med europeiske allierte.

Ingen tror at Jacques Chirac vil bli invitert til Det hvite hus med det første.

Formaliserte økonomiske sanksjoner mot Frankrike er lite sannsynlige, fordi Frankrike er med i EU, og tiltak mot ett EU-land kan medføre gjengjeldelse fra hele unionen. Men folkelig amerikansk skepsis til Frankrike kan selvsagt føre til mindre eksport av franske vin og ost.

Og franske selskaper kan neppe håpe på store kontrakter under gjenoppbyggingen av Irak så lenge USA sitter med makten.

Ikke alene

Den franske utenriksministeren Dominique de Villepin minnet onsdag om at Frankrike ikke var alene om å kritisere et angrep på Irak uten FN-mandat.

- Frankrike og en stor del av det internasjonale samfunnet har gjennom Irak-krisen opptrådt i overensstemmelse med sin overbevisning og i forsvar av folkeretten. Det vil Frankrike fortsette med under alle omstendigheter, sa de Villepin.

Fransk reparering

Powells trusler ble kjent etter at Frankrike tirsdag overraskende ga grønt lys for at sanksjonene mot Irak kan oppheves.

Samtidig varslet Frankrike at landet godtar at FNs våpeninspektører kan jobbe side om side med amerikanske styrker for å finne forbudte våpen i Irak. Frankrike har tidligere insistert på at FN skal gjøre jobben alene.

Dette var klare franske innrømmelser til USA, og tydelige tegn på at Frankrike ønsker å reparere forholdet.

I en telefonsamtale med den amerikanske presidenten George W. Bush forrige uke, sa Chirac at Frankrike er innstilt på å opptre på en «pragmatisk måte» i forhold til gjenoppbyggingen av Irak.

SINT: Colin Powell vil straffe Frankrike for at de var mot krigen i Irak.
UPOPULÆR I USA: Ingen tror at Jacques Chirac vil bli invitert til Det hvite hus med det første.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media