Vil straffe internett- overgripere

Justisminister Knut Storberget vurderer å jobbe fram en lov som beskytter barn mot overgripere de treffer på internett. Han vil det skal være trygt for barn å bruke nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er svært mange skremmende perspektiver ved dette. Jeg har selv barn som snart er i alderen der de vil begynne å bruke internett. Det skal være trygt for barn å bruke internett, sier justisminister Knut Storberget til Dagbladet.

Kriminalitetsforebygging

Forrige onsdag skrev Dagbladet om den kraftige økningen av barn som chatter med fremmede på internett, og som opplever å bli utsatt for ubehageligheter og overgrep. Dette vil justisministeren sette på dagsorden.

- Vi skal ha en nordisk konferanse om internettsikkerhet for barn i Oslo 10. mars. Det skal være politi, påtalemakt, politikere, advokater og interesseorganisasjoner tilstede. Vi må ha en grundig gjennomgang om hvordan dette enorme problemet skal løses, sier han.

- Dette er kriminalitetsforebygging av første klasse, sier Storberget.

20 menn dømt

I 2003 innførte Storbritannia en lov som skal beskytte barn mot overgripere de møter på internett. Sexual Offences Act «...gjør det straffbart for en voksen person å møte eller reise for å møte et barn, som en på forhånd har opparbeidet et tillitsforhold til, når hensikten med møtet er å begå et seksuelt overgrep mot barnet».

Storberget utelukker ikke at det kan bli aktuelt å innføre en tilsvarende lov i Norge.

- Det kan bli snakk om lovregulering i Norge. I Storbritannia har dette en strafferamme på ti år og siden loven ble innført er 20 britiske blitt dømt, sier han.

- Nettet må likevel ikke bare bli en lovbestemmelsessak. Vi må komme i forkant av teknologien som er i ferd med å ta av, i tillegg til at vi må mobilisere foreldre og andre, sier Storberget.Så mange som 50 000 barn mellom 9 og 16 år har chattet med fremmede på internett, og 10 000 av dem opplevde at den de chattet med var en voksen.

Voksne lokker barn

1000 barn har fysisk møtt noen de har truffet på nettet, som så har prøvd å skade eller verbalt trakassere dem. Statsråden sier det ville vært ramaskrik i Norge hvis så mange barn ble kontaktet og eventuelt ble utsatt for overgrep.

- Det er klart man ville reagert voldsomt. Vi burde skrike like mye nå. Jeg synes det er svært viktig å informere og å oppdra foreldre på dette området. Da TV\'n kom ble foreldre bedt om å se barne-tv med ungene sine. Dagens foreldre burde sette seg inn i hva barna deres opplever på internett, sier Knut Storberget.

VURDERER CHATTE-LOV: Justisminister Knut Storberget vil vurdere å innføre en lov som vil beskytte barn mot overgripere de treffer på internett.