Vil straffe kriminelle 14-åringer

Unge Høyres Torbjørn Røe Isaksen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Stikk i strid med regjeringens forslag om å forby pågripelser av barn under 16 år, foreslår nå Unge Høyre å innføre straffetiltak mot unge lovbrytere.

- Med dagens kriminelle lavalder er politiet bundet på hender og føtter uten å kunne gjøre noe. Det er en juridisk Berlinmur mellom unge kriminelle og politiet, sier Torbjørn Røe Isaksen til Dagbladet.

Grovere lovbrudd

Han mener tøffere inngripen og et tidligere møte med rettsvesenet kan forhindre at flere unge lovbrytere forblir kriminelle.

I dag kan politiet gripe inn når de oppdager lovbrytere under den kriminelle lavalderen, ha en samtale med foreldrene og eventuelt involvere barnevernet på frivillig basis. Det mener Røe Isaksen langt fra er godt nok.

Samfunnsstraff

- Vårt forslag er basert på en trend som viser at det blir grovere kriminalitet blant ungdomsgruppene og at flere unge begår lovbrudd. Når stadig flere seiler inn i en kriminell løpebane så tidlig, må politiet få mulighet til å reagere, sier han og viser til en trendrapport fra Oslo politiet og Oslo kommune, det såkalte Salto- prosjektet, som viser at vold og trusler er et økende problem blant barn og ungdom.

Derfor vil Røe Isaksen og Unge Høyre at ungdom helt ned i 14-årsalderen skal kunne pågripes og straffes for lovbrudd.

VIL GI STRAFF: Unge lovbrytere under 15 år bør lære å gjøre opp for seg, mener Unge Høyres leder, Torbjørn Røe Isaksen. Derfor vil han senke den kriminelle lavalderen. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
VIL GI STRAFF: Unge lovbrytere under 15 år bør lære å gjøre opp for seg, mener Unge Høyres leder, Torbjørn Røe Isaksen. Derfor vil han senke den kriminelle lavalderen. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer

Blant forslagene til straffetiltak er større bruk av samfunnsstraff og møter med lovbryternes ofre.

- Er man gammel nok til å stjele eller å selge narkotika, er man gammel nok til å gjøre opp for seg, sier han.


Får støtte fra advokater og politi, men ikke justisministeren

Knut Storberget, justisminister
- Det å senke den kriminelle lavalder er en debatt som hører fortida til. Vi har ingen planer om å senke den kriminelle lavalderen. Barn må møtes på en helt annen måte. Fjortenåringer hører ikke hjemme i fengsler. Vi har hjemler i barnevernsloven med det apparatet som er der i dag, til å ta oss av de barna som begår kriminelle handlinger, sier Storberget.

Arne Johannessen, Politiets Fellesforbund
- Jeg synes dette er en utrolig viktig diskusjon og ønsker den velkommen. Man er nødt til å se på utviklingen i forhold til dagens kriminalitet. Det er en god del yngre som er involvert. Vi har sett at både foreldre og andre voksne bevisst bruker unge under den kriminelle lavalder til å utføre kriminelle handlinger. Det å stille ungdom tidlig til ansvar for egne handlinger er til det gode, særlig hvis man vil stoppe en kriminell løpebane. For oss er det ikke aktuelt med strengere straffer, men et reaksjonsmønster som er tilpasset ungdom, og som betyr at de må ta konsekvensene av egne handlinger, sier Johannessen.

John Christian Elden, advokat
- Det høres ut som et bra forslag. Har du først blitt fjorten år gammel bør du ta ansvar for dine handlinger. Du bør kunne etterforskes av politiet. Men det er ikke sikkert man bør begynne med å senke den kriminelle lavalder, hvis man ikke har et tilbud og et apparat stående klart. De skal naturligvis ikke i fengsel, men regjeringen kutter og kutter i barnevernstilbudet. Faren er hvis noen misbruker dette ved å plassere barn sammen med kriminelle voksne, eller ved at barn blir kastet på glattcelle. De trenger andre typer tiltak, som ved at politiet kjører dem til et barne- og ungdomshjem. De bør kunne tvangsplasseres ved dom i en barnevernsinstitusjon som straffereaksjon, slik man har muligheten til i dag ved psykisk helsevern, mener Elden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer