Trondheim:

Vil straffe nærkontakt-nekterne - politiet sier nei

Trondheim kommune ønsker at personer som er lite samarbeidsvillige når kommunens smittesporere ringer, skal kunne straffes. Men politiet sier nei.

BEKYMRET: Kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim er bekymret for at personer som nekter å oppgi nærkontakter kan føre til at smitte spres i byen. I verste fall den indiske mutasjonen, som det nå er registrert flere tilfeller av. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BEKYMRET: Kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim er bekymret for at personer som nekter å oppgi nærkontakter kan føre til at smitte spres i byen. I verste fall den indiske mutasjonen, som det nå er registrert flere tilfeller av. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

TRONDHEIM (Dagbladet): Trondheim kommune bestemte mandag at byen skulle stenges, i første omgang i ei uke. Bakgrunnen er en smitteeksplosjon den siste tida, villsmitte i byen, og frykten for den indiske virusvarianten, nå navngitt Delta. Denne mutanten er det nå påvist 11 tilfeller av i Trondheim, ifølge avisa Nidaros.

Dagbladet møtte tirsdag smittesporingsteamet i kommunen. De fortalte at det unntaksvis er personer som nekter å oppgi nærkontakter.

- Det er vanskelige samtaler. Vi prøver å gi god informasjon om at vi gjør dette for å hindre smitte, men noen sier de ikke husker eller ikke vet. Da kan vi foreslå betenkningstid, og så kommer det ofte på runde to eller tre, forklarte Sara Lyngaas Jensen, som er koordinator i smittesporingsteamet.

- Ganske kritisk

Dette gjør arbeidet tidkrevende, og kan også føre til at smittede ikke blir oppdaget. Trondheim kommune har derfor et ønske om at det skal følges opp av politiet.

TREFFER PÅ NEKTERE: Smittesporerne Sara Lyngaas Jensen og Torunn Åmotsbakken Bromet treffer fra tid til annen på folk som nekter å oppgi hvem de har vært i nærheten av, og som kanskje har vært utsatt for smitte. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TREFFER PÅ NEKTERE: Smittesporerne Sara Lyngaas Jensen og Torunn Åmotsbakken Bromet treffer fra tid til annen på folk som nekter å oppgi hvem de har vært i nærheten av, og som kanskje har vært utsatt for smitte. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Vi har tatt en prat med politiet om det å nekte å oppgi nærkontakter, og om det gir grunnlag for anmeldelse og å straffeforfølge dem. Politiet har vurdert dette med sine jurister, og sier at det sannsynligvis ikke er grunnlag for det. Vi er litt overrasket, sier kommunedirektør Morten Wolden til Dagbladet.

- Jeg synes jo det er veldig rart. Det er jo ganske kritisk at folk nekter å oppgi nærkontakter, for da stopper jo smittesporingen vår, og det kan få alvorlige konsekvenser om noen med Delta-viruset går rundt og sprer smitte i byen. Vi skal se nærmere på det med våre egne jurister, og har bedt politiet sende over vurderingene de har gjort.

Kan ikke straffes

Politistasjonssjef Arve Nordtvedt i Trondheim sier til Dagbladet at årsaken til at politiet ikke kan straffeforfølge slike brudd, ligger i smittevernloven.

- Vi har ikke anledning til å straffe folk for å nekte å oppgi nærkontaktene sine. Det framgår av smittevernloven at det ikke kan straffes, og politiet kan ikke håndheve en lov som ikke medfører straff ved brudd, sier Nordtvedt.

Da må loven endres, sier han.

BRITANNIA HOTEL: Bli med Mikael Forselius på innsiden av Britannia Hotel som stenger ned for fjerde gang. Vis mer

Bryter karantenen

Trondheim kommune har også opplevd enkelte tilfeller av karantenebrudd den siste tida.

- Vi har observert og fått rapportert og snakket med folk som har gjort karantenebrudd. Vi har også hatt situasjoner der folk i smittekarantene har brutt denne og smittet andre. Det har vært ei stor bekymring, sa Eli-Anne Skaug, fagansvarlig overlege ved smittesporingen i Trondheim, på pressekonferansen mandag.

Kommunedirektør Wolden forteller til Dagbladet at også dette er noe kommunen har et ønske om å straffe.

- Politiet sier at å bryte karantene gir grunnlag for anmeldelse, forteller han.

Men politistasjonssjefen sier slike saker er ressurskrevende.

- I en del tilfeller er det vanskelig å finne bevis for at man ved karantenebrudd har vært i kontakt med andre mennesker. Har du karantene har du anledning til å ferdes utendørs, men skal ikke oppsøke steder som kan medføre smitte, sier Nordtvedt og fortsetter:

- Det kan være krevende saker for politiet å etterforske og finne bevis for. Da blir det en konkret vurdering i hvert tilfelle om ressursbruken er i samsvar med straffereaksjonen. Det er nå en gang sånn at politiet først og fremst må forfølge alvorlige straffeovertredelser.

Bekymret for park-fester

Kommunen har også vært bekymret for at godværet i byen skal føre til større ansamlinger og fester rundt om i byen. I private hjem er det innført en begrensning til to personer på besøk, og i hager er grensa satt til fem.

- Vi er ikke så godt vant med godvær i Trøndelag. Utfordringen blir nok at man har fest ute i parkene og hageselskap. Det har vært tilfeller av hageselskap også uten alkohol, hvor felles berøringspunkt har gjort at hele gjengen har blitt smittet. Så dette er en risiko, sier kommunedirektør Morten Wolden til Dagbladet.

Men politiet mener også parkfestene kan bli vanskelig å håndtere.

- Utendørs har vi ikke hjemmelsgrunnlag til å straffe, med mindre det er et arrangement. Da gir forskriften klare regler for hvor mange som kan være samlet. Men ved tilfeldige private samlinger, da er det ikke noen lovgivning, sier politistasjonssjefen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer