Vil straffe politiet

Ledende forsvarsadvokater mener Norge må gjøre som USA: Bevis innhentet gjennom ulovlig ransaking bør avvises i retten. I tillegg ønsker de reaksjoner overfor politi som utfører ulovlige ransakinger.

MAKTMIDLER: Kan politiet ransake kropp, mobil og bopel hvis det ikke er grunnlag for å mistenke mer enn besittelse av mindre mengder narkotika? Nei, sier Riksadvokaten. Ja, sier politiet. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
MAKTMIDLER: Kan politiet ransake kropp, mobil og bopel hvis det ikke er grunnlag for å mistenke mer enn besittelse av mindre mengder narkotika? Nei, sier Riksadvokaten. Ja, sier politiet. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg mener man må nekte politiet å bruke bevis som de har fått gjennom ulovlig ransaking. Det må komme en reaksjon som faktisk får konsekvenser, sier forsvarsadvokat Marius Oscar Dietrichson i Furuholmen.

Dietrichson er leder av Forsvarergruppen i Advokatforeningen og venter nå på Riksadvokatens klargjøring om politiets adgang til ransaking i mindre narkotikasaker.

Dagbladet skrev før påske at Riksadvokaten kommer med klargjøringen etter at det er blitt kjent i forbindelse med behandlingen av rusreformen at politiet rutinemessig ransaker kropp, mobil og bopel i mindre narkotikasaker.

Riksadvokaten: - Ulovlig

Riksadvokaten er tydelig på at dette er ulovlig uten konkret mistanke om lovbrudd utover besittelse av mindre mengder, mens politiet mener det er et viktig verktøy i kampen mot organisert kriminalitet.

- Dersom en person bare er mistenkt for bruk av narkotika, vil det også i dag være ulovlig å gjennomgå mobiltelefonen hans for - kanskje - å finne bevis for narkotikasalg eller eventuelt andre tilfeldige lovbrudd. En slik gjennomgang må eventuelt skje som en tredjemannsransaking, sa riksadvokat Jørn Sigurd Maurud under høringen om rusreformen på Stortinget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer