Vil straffe sene tog

Samferdselsministeren vil skjerpe kravene til NSB. Bedriften skal straffes økonomisk hvis toget ikke kommer når det skal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Likeens skal det lønne seg i kroner og øre for punktlighet. Forslaget fra samferdselsminister Terje Moe Gustavsen skal behandles i Stortinget i februar og blir gjeldende fra 2002 hvis det blir vedtatt.

- Et slikt system vil skjerpe NSB til å gjøre arbeidet mer effektivt. Jeg ser at det er riktig å bruke den typen virkemidler, sier Moe Gustavsen til Aftenposten.

I dag får NSB statlige overføringer helt uavhengig av om tjenestene holder mål eller ikke. Regjeringen håper å med dette forslaget å få bukt med problemene NSB har hatt, særlig det siste året. Det nye systemet vil ligne mye på finansieringen av sykehusene, der hvert enkelt sykehus får betalt etter hvor mange pasienter det behandler.

- Hvis NSB gir et bedre tilbud til passasjerene, betyr det økte kostnader for selskapet. Slik finansieringen er organisert i dag, står kundenes interesser da i konflikt med NSBs interesser, sier instituttsjef Knut Østmo ved Transportøkonomisk institutt, som ønsker forslaget velkommen.

<B>SKJERPER KRAVENE:</B> Samferdeselsminister Terje Moe Gustavsen leter etter nye løsninger på NSBs problemer.