Vil straffe tyske «latsabber»

BERLIN (Dagbladet): Arbeidsløse tyskere som takker nei til arbeidsformidlingens jobbtilbud, risikerer heretter at arbeidsløshetstrygden blir redusert eller strøket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbundskansler Gerhard Schröder har utløst ramaskrik blant fagorganiserte for uttalelser om at tyskere «ikke har rett til å være late».

Arbeidsgivere og talsmenn for de kristelig-demokratiske og liberale opposisjonspartiene jubler derimot over kansler-uttalelsen og uttaler at bedre kunne de ikke ha sagt det selv.

Statssekretæren i arbeidsdepartementet i Berlin, sosialdemokraten Gerd Andres, bekreftet i går at myndighetene nå mener alvor og vil straffe arbeidsløse som ikke tar imot jobber de blir tilbudt.

De varslede straffetiltakene fra regjeringen har utløst skarpe protester fra fagbevegelsens og Schröders grønne koalisjonspartnere. Schröder har også høstet storm i eget parti.

- Schröders uttalelser sårer de arbeidsløses verdighet, sier Frank Bsirske, som er formann for ver.di, som er den nye sammenslutningen av offentlig ansatte.

Nye plikter

Heretter skal arbeidsløse og arbeidsformidlingen skrive under en kontrakt som forplikter arbeidskontorene til å gjøre sitt ytterste for å skaffe jobber og gi de arbeidssøkende tilbud om videreutdanning. Samtidig forplikter de arbeidsløse seg til å ta imot tilbudene.

- Hittil har de enkelte arbeidskontorer hatt mulighet til å gjennomføre sanksjoner. Heretter skal dette bli en plikt. Arbeidsløse skal ikke bare ha rettigheter, men også forpliktelser, sier statssekretær Andres.

Fanesak

Arbeidsløsheten holder seg rundt fire millioner, trass i at Schröder og sosialdemokratene (SPD) gjorde kampen mot rekordledigheten til hovedsak før valgseieren i 1998. I det tidligere DDR er arbeidsløsheten mange steder mellom 20 og 30 prosent.

- Det er min innsats for å redusere ledigheten jeg vil bli målt etter, det er resultatene her jeg vil stå eller falle på under valget i 2002, sa Schröder den gang.

Etter to og et halvt års regjeringstid er han nesten ikke kommet av flekken i arbeidet for å nå sitt mål.

- Latsabber

Tidligere i denne måneden blåste Schröder til storm da han i et avisintervju beskyldte mange av sine landsmenn for å være latsabber.

- Jeg er helt enig med kansleren. Latskap må ikke belønnes. Lovene må endres slik at ingen som er i arbeid, tjener mindre enn dem som lever på sosial stønad, sier generalsekretær Laurenz Meyer i det kristelig-demokratiske partiet (CDU) til Hamburger Abendblatt.

NEI TIL LATSABBER: Forbundskansler Gerhard Schröder har utløst ramaskrik blant fagorganiserte for uttalelser han har kommet med.