Vil straffeforfølge Bush for tortur

Menneskerettighetsorganisasjoner sier de vil slå til neste gang han forlater USA.

VIL HA BUSH TILTALT:   Flere menneskerettighetsorganisasjoner vil rettsforfølge George W. Bush for tortur. Her sammen med sin kone Laura Bush og datteren Barbara Bush Foto: AP Photo/Sakchai Lalit/Scanpix
VIL HA BUSH TILTALT: Flere menneskerettighetsorganisasjoner vil rettsforfølge George W. Bush for tortur. Her sammen med sin kone Laura Bush og datteren Barbara Bush Foto: AP Photo/Sakchai Lalit/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kan George W. Bush tiltales for tortur? Det hevder tre europeiske og amerikanske menneske- rettighetsorganisasjoner. 

I går gikk de ut og lovet at Bush skal risikerer å bli siktet for tortur hver gang han forlater USA.

De hadde planlagt å reise sak mot ham i Sveits der Bush seinere denne uka skulle deltatt på en gallamiddag til inntekt for en jødisk stiftelse. To torturofre sto angivelig klare til å anmelde ham.

Reisen er imidlertid avlyst. Arrangørene oppgir sikkerhetsårsaker som grunnen, skriver Reuters.

Neste gang New York-baserte Center for Constitutional Rights og FIDH i Paris og Det europeiske senter for konstitusjonelle rettigheter sier de har utstedt papirer for å straffeforfølge Bush neste gang han reiser til utlandet for tortur av terrormistenkte i amerikanske fengsel.

- Konvensjonen mot tortur er vidtrekkende. Sakspapirene er allerede utarbeidet, og de venter på ham hvor han enn reiser neste gang, sier Katherine Gallagher som er advokat og nestleder i Den internasjonale menneskerettighetsføderasjonen (FIDH) i Paris.

De mener Bush er ansvarlig for tortur i amerikanske fengsel gjennom et forhørsprogram benyttet av CIA som den tidligere presidenten undertegnet. Her godkjente han metoder som å nekte fanger søvn, simulert drukning og å holde fangene i en mørk boks. 

Turen til Sveits ville vært den første turen Bush gjorde til utlandet etter at han i fjor høst ga ut en bok der han hevdet bruken av simulert drukning mot fanger bidro til å hindre nye terrorangrep på USA og Storbritannia. 

I et intervju med den britiske avisa The Times la han ikke skjul på at han hadde godkjent bruken av simulert drukning under avhørene av Khalid Shaikh Mohammed, som sto bak 11. september-angrepene.

Advarsel
Menneskerettighetsaktivistene sier de nå gir Bush en advarsel.  
- Simulert drukning er tortur, og Bush har innrømmet — uten tegn til anger — at han godkjente CIAs bruk av metoden, sier Gallagher.    - Torturister, også når de har vært president i USA, må stilles til ansvar og rettsforfølges. Det må bli slutt på straffrihet for Bush,  legger hun til.

Gavin Sullivan, som er advokat ved Det europeiske senter for konstitusjonelle rettigheter og menneskerettigheter, sier ifølge NTB at Bush har det overordnede ansvaret for å ha godkjent bruken av tortur mot tusener av fanger på Guantanamo-basen og andre hemmelige fangeleirer.

- Ettersom alle stater har plikt til å rettsforfølge torturister, har Bush god grunn til å være bekymret, sier han.