Vil straffeforfølge Putin

Rødt vil innføre en lov som gir Norge mulighet til å starte etterforskning og utstede en internasjonal arrestordre mot Putin for brudd på Roma-vedtektenes forbud mot angrepskrig.

VIL STILLE PUTIN TIL ANSVAR: Rødt vil innføre en lov som gir Norge muligheten til å stille Putin og andre som gjør seg ansvarlige i angrepskrig, for retten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
VIL STILLE PUTIN TIL ANSVAR: Rødt vil innføre en lov som gir Norge muligheten til å stille Putin og andre som gjør seg ansvarlige i angrepskrig, for retten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

- Nå dør sivile på grunn av Putin-regimets beslutning om å invadere. Det er på tide at makthavere stilles til ansvar og straffes for angrepskrig, sier Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

Rødt mener den russiske invasjonen av Ukraina understreker viktigheten av at Norge ratifiserer traktaten som gir Den internasjonale straffedomstolen, ICC, mulighet til å straffeforfølge ledere som står bak folkerettsstridig angrepskrig.

Samtidig vil de innføre samme straffebestemmelse i norsk lov, sånn at Norge kan straffeforfølge det russiske lederskapet for invasjonen av Ukraina.

Nå fremmer de på nytt forslag om dette i Stortinget.

Vil ha Putin i fengsel

- Etterforskningen og rettsprosessen må selvsagt være uavhengig, men det er ingen hemmelighet at Rødt nå ønsker å se Putin bak lås og slå for den folkerettsstridige invasjonen av Ukraina, sier Moxnes.

Om loven trer i kraft mens det russiske angrepet eller okkupasjonen fortsatt pågår, så åpnes det for at Norge kan starte etterforskningen og utstede en internasjonal arrestordre mot Putin for brudd på Roma-vedtektenes forbud mot angrepskrig, mener Rødt.

- Men da haster det å få på plass vedtaket, sier Moxnes.

Norge har sluttet seg til ICCs vedtekter om å straffeforfølge folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser, men ikke den fjerde forbrytelsen ICC kan straffeforfølge – forbudet mot aggresjon eller angrepskrig, som trådte i kraft i 2018.

Også i 2020 fremmet Rødt forslaget om at Norge skulle slutte seg til forbudet, men forslaget ble da stemt ned av stortingsflertallet.

«Flaut» for Norge

Terje Einarsen er professor i folkerett ved UiB. Han forklarer til Dagbladet at Rødts forslag har to elementer. Ett er at Norge slutter seg til straffebudet mot angrepskrig i Romatraktaten for Den internasjonale straffedomstolen ICC, et annet er å kriminalisere angrepskrig i den norske straffeloven.

- Flere Europeiske land har allerede gjort begge deler. De fleste NATO-land sluttet seg til dette straffebudet, men også land som Sverige og Finland, sier Einarsen.

Han mener det er flaut for Norge at Stortinget ikke stemte for dette da Rødt fremmet forslag om det samme i 2020.

Dersom dette hadde blitt innført, kunne Norge i prinsippet sendt ut en arrestordre på Putin og andre av hans menn som er ansvarlig for invasjonen i Ukraina, eventuelt sammen med andre land. En slik arrestordre går også via Interpol, som også gir andre land plikt til å pågripe dersom disse personene befinner seg i deres land.

TERROR: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kaller angrepet på en regjeringsbygning i Kharkiv 1. mars for terror. Video: Reuters / NTB. Vis mer

Det vil være et fredelig virkemiddel, understreker Einarsen.

- Men nå man må få det gjort på et tidspunkt. Det er viktig at alle statsledere vet at de vil bli holdt ansvarlig for angrepskrig, enten ved ICC eller andre steder, sier Einarsen til Dagbladet.

- Storkriminelt lederskap

Noe av kritikken mot å innføre en slik lov, er at man kan hevde at det blir for mye politikk i jussen. Men Einarsen mener situasjonen i Ukraina er et eksempel på det motsatte: At enkelte brudd på folkeretten er klokkeklare.

- Dette argumentet er mest en unnskyldning for at statsledere skal slippe unna slike forbrytelser, sier Einarsen.

- Det som har skjedd i Ukraina viser at det kan være veldig lett å vite når forbrytelsen er begått. Argumentene til Russland var så langt utenfor at dette blir et klinkende klart eksempel på en aggresjonsforbrytelse. Det er altså et storkriminelt lederskap vi har i Russland i dag, fortsetter han.

Rødt sa sammen med SV nei til å sende våpen til Ukraina.

- Norge er i en særstilling sammenliknet med en rekke andre land, fordi vi grenser direkte til Russland, forklarte Moxnes- til Dagbladet på spørsmål om hvorfor.

I denne saken er han ikke like bekymret for konsekvensene.

- Om Norge straffeforfølger Putin og hans innerste krets for folkerettsstridig angrepskrig, så gjør ikke det Norge til medkrigerstat i folkerettslig forstand, slik flere folkerettseksperter har advart at våpeneksport kan gjøre, sier Moxnes.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer