Vil straffeforfølge Putin

Rødt vil innføre en lov som gir Norge mulighet til å starte etterforskning og utstede en internasjonal arrestordre mot Putin for brudd på Roma-vedtektenes forbud mot angrepskrig.

VIL STILLE PUTIN TIL ANSVAR: Rødt vil innføre en lov som gir Norge muligheten til å stille Putin og andre som gjør seg ansvarlige i angrepskrig, for retten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
VIL STILLE PUTIN TIL ANSVAR: Rødt vil innføre en lov som gir Norge muligheten til å stille Putin og andre som gjør seg ansvarlige i angrepskrig, for retten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Nå dør sivile på grunn av Putin-regimets beslutning om å invadere. Det er på tide at makthavere stilles til ansvar og straffes for angrepskrig, sier Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

Rødt mener den russiske invasjonen av Ukraina understreker viktigheten av at Norge ratifiserer traktaten som gir Den internasjonale straffedomstolen, ICC, mulighet til å straffeforfølge ledere som står bak folkerettsstridig angrepskrig.

Samtidig vil de innføre samme straffebestemmelse i norsk lov, sånn at Norge kan straffeforfølge det russiske lederskapet for invasjonen av Ukraina.

Nå fremmer de på nytt forslag om dette i Stortinget.

Vil ha Putin i fengsel

- Etterforskningen og rettsprosessen må selvsagt være uavhengig, men det er ingen hemmelighet at Rødt nå ønsker å se Putin bak lås og slå for den folkerettsstridige invasjonen av Ukraina, sier Moxnes.

Om loven trer i kraft mens det russiske angrepet eller okkupasjonen fortsatt pågår, så åpnes det for at Norge kan starte etterforskningen og utstede en internasjonal arrestordre mot Putin for brudd på Roma-vedtektenes forbud mot angrepskrig, mener Rødt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer