Vil stramme drastisk inn: Så mye har familiegjenforening egentlig å si for innvandringen til Norge

For hver flyktning som kommer til Norge, får vi en halv person ekstra gjennom familiegjenforening, ifølge UDI.

REGELENDRINGER:  Finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg foreslår å stramme inn reglene for familiegjenforening, for å spare penger i neste års statsbudsjett. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
REGELENDRINGER: Finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg foreslår å stramme inn reglene for familiegjenforening, for å spare penger i neste års statsbudsjett. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre og Frp har varslet en drastisk innstramning av reglene for familiegjenforening. Men hvor stort er omfanget av familiegjenforening i Norge?

652 syrere har levert søknader om familiegjenforening i år. 583 av dem har fått beskjed om at de kan komme til Norge og gjenforenes med familien her.

Et anslag på omfanget UDI har regnet ut at for hver flyktning som får opphold i Norge, får vi i snitt 0,5 flyktninger ekstra på grunn av familiegjenforening. Enkelt illustrert: 1300 syrere har fått asyl i Norge i år, og ifølge denne statistikken vil da 650 familiemedlemmer få opphold i Norge i tillegg, på grunn av familiegjenforening.

Det er familien i utlandet som søker om å få komme hit, etter at deres familiemedlem allerede har fått opphold i Norge. 532 syrere, 642 eritreere, 221 afghanere og 99 irakere med familie i Norge har fått godkjent familiegjenforening i år.

Totalt har 9 076 personer fått godkjent opphold i Norge i år, fordi de har familie som allerede er her. Det gjelder også for eksempel norske studenter som finner seg ektemaker i utlandet og vil ta dem med hjem. I fjor var tallet 10 847.

Vil stramme inn Samtidig står 13 000 søkere nå i kø hos UDI, med mange måneders ventetid, for å få komme til Norge og bli gjenforent med sine familier. For å spare penger nå under flyktningkrisa, har regjeringa imidlertid foreslått å stramme inn reglene for familiegjenforening.

Forsøkene på å stramme inn, startet allerede i april.

Dette er hva Høyre og Frp har villet gjøre:
• Halvere søknadsfristen
Høyre, Frp, Venstre og KrF begynte nemlig å bråke om reglene for familiegjenforening allerede da de laget asylbarnavtalen i april. I dag har mor og barn tolv måneder på å levere søknaden for familiegjenforening ved en norsk utenriksstasjon fra den dagen far har fått opphold i Norge. Søker de ikke innen et år, stiller det krav til at far skal tjene penger, for at de skal få komme.

Denne fristen skal nå halveres til seks måneder, ble partiene enige om i april.

Men her hadde ikke Frp, Høyre, KrF og Venstre, som satt og skulle endret Norges lover, helt snøring på hva de hadde avtalt. Venstre og KrF trodde de ble enige om at personen i Norge kunne levere søknaden. Frp mener det skal være som det er i dag - at familien i utlandet må søke.

En liten detalj med stor betydning, som Frank Aarebrot så tabloid påpeker:

- Det er jo en ganske stor forskjell på å levere inn en søknad på Statens Hus enn å reise på et esel forbi tre krigsherrer for å komme seg til den norske ambassaden i Kabul.

Det er seks måneder siden denne misforståelsen oppsto, men partiene har ennå ikke ryddet opp og fått reglene klare.

Regler for søknadstida er ikke en del av forhandlingene om flyktningbudsjettet som nå raser. Det kommer i tillegg.

• Endrede inntektskrav
Dersom du ikke rekker å søke innen fristen, som i dag er på tolv måneder, kan du fortsatt komme til Norge. Men da stilles det krav til at personen i Norge skal tjene nok til å forsørge deg.

Dette kaller underholdskravet. Og det vil Høyre og Frp nå endre reglene for, som en del av forhandlingene om neste års statsbudsjett. Det er i denne saken det stormer mest akkurat nå.

I dag må du ha en inntekt på minst 252 472 i året, før skatt. Du kan ikke ha mottatt sosialhjelp de siste 12 månedene. I Høyre og Frp's flyktningspesial til statsbudsjettet, går det fram at de vurderer å heve dette kravet.

De skal også vurdere «fortsatt underholdskrav ved søknad om fornyelse i saker hvor det gjaldt et underholdskrav for førstegangstillatelse».

• I et annet trygt område
For å spare penger i flyktningkrisa, vil også regjeringa innføre et inntektskrav hvis familien kan være sammen i et annet land enn Norge. Eller at de kan endre vilkårene for familiegjenforening i tilfeller hvor familien har opphold «i et annet trygt område».

Et konstruert eksempel: Hvis mor og barn er i Russland, og pappa har fått opphold i Norge. Da vil det kunne stilles større krav til far, fordi Russland ansees som trygt. Hvilke land Høyre og Frp mener er trygge, presiseres imidlertid ikke.

• Enslige mindreårige
Høyre og Frp vil også ha strengere regler for familieinnvandring til foreldrene til enslige mindreårige som kan returnere til hjemlandet.