- UAKSEPTABELT: - Jeg syns det bildet som avtegner seg på bensinmarkedet nå er uakseptabelt, alt tyder på at konkurransen ikke er god nok, sier finansminister Siv Jensen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- UAKSEPTABELT: - Jeg syns det bildet som avtegner seg på bensinmarkedet nå er uakseptabelt, alt tyder på at konkurransen ikke er god nok, sier finansminister Siv Jensen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Vil stramme opp bensinbransjen - når hun finner en passende dato

Bransjen har ventet i to måneder på Sivs krisemøte for lavere bensinpris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens oljeprisen er halvert det siste året, ligger bensinprisen denne sommeren på rekordhøye nivåer.

- Uakseptabelt, slår finansminister Siv Jensen (Frp) fast overfor Dagbladet.

At dette skjer nå, mens finansministeren er fra et parti som profilerer seg som forkjemper for lavere bensinpriser, forklarer hun med for liten konkurranse.

- Alt tyder på at konkurransen ikke er god nok. Derfor kommer jeg og næringsministeren til å kalle inn bensinselskapene nok en gang for å diskutere pris på diesel og bensin, og konkurransesituasjonen.

Inn på teppet Jensen reagerer på det som kom fram i Dagbladets oppslag i går, hvor Virke blant annet hevder at bensinselskapenes marginer ikke har økt. Den faste prisoppgangen hver mandag provoserer også.

- Beregninger gjort av DNB Markets og mange andre, viser at marginene har økt kraftig. Analyser som Konkurransetilsynet har gjort, viser igjen at den viktigste forklaringen på økte marginer, er pristoppen på mandager, og nå de nye pristoppene på torsdager. De sier at det ikke er prissamarbeid, men det er bemerkelsesverdig at det skjer et prishopp hver uke, sier Jensen.

Også i desember i fjor kalte hun bensinselskapene inn på teppet, men da ble bensinprisene bare forbigående lavere. 

«Om kort tid» I juni i år meldte så TV2 at finansministeren «om kort tid» ville kalle bransjen inn på nytt. Nå viser det seg at dette møtet fortsatt ikke er avholdt.

- I forkant av sommeren rakk vi ikke å kalle inn til et møte, og i juli var det uaktuelt på grunn av sommerferie. Men mye tyder på at vi har datoen klar i løpet av morgendagen. Invitasjonen til bensindistributørene blir sendt ut så snart næringsministeren og finansministeren finner en dag som passer for dem begge, sier statssekretær Fredrik Färber.

Planen er å holde møtet i løpet av august.

Vurderer «tiltak» Ifølge Jensen burde det ha vært en prisreduksjon per liter bensin og diesel på henholdsvis 13 og 10 øre fordi regjeringen ikke prisjusterte avgiftene i høst.

- Jeg misliker situasjonen, sier hun.

- De skal få forklare seg en siste gang, men vi er ikke fremmed for å sette inn tiltak for å rette opp i dette.

- Hva slags tiltak?

- Det må vi komme tilbake til, men det må i så fall være tiltak som vil øke konkurransen, svarer Jensen.

- Alt annet er bløff Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen konstaterer at bensinprisen aldri har vært høyere enn med Frp i regjering:

- Nå har de makt til å gjøre noe med det. Alt annet er å bløffe velgerne, sier Marthinsen.

- Når det gjelder avgiftsnivå så begrenses vi av stortingsflertallet. Når det gjelder konkurransesituasjon så ser vi altså nå på om det er for tett prissamarbeid og for lav konkurranse, sier Siv Jensen til Dagbladet.